Publicitate
După cum au precizat reprezentanții companiei, dronele poloneze au suferit unele adaptări, în special în ceea ce privește radarul de la bord.
Este posibil ca anumite modificări să se refere și la armamentele întrebuințate de dronele Bayraktar TB2, deși nu există informații concrete pe această temă. Se știe doar că firma poloneză WB Group a negociat cu partea turcă înarmarea aparatelor de zbor fără pilot cu drone kamikaze de producție poloneză.
“Au fost efectuate modificări în ceea ce privește dezvoltarea dronelor Bayraktar TB-2 pentru Polonia și sunt necesare și noi îmbunătățiri. Există diferențe în sistemul de transmitere a datelor și în ceea ce privește sarcina utilă a radarului”, au menționat reprezentanții Baykar Makina.
Ministerul polonez al Apărării a comandat livrarea dronelor de atac de tip Bayraktar TB2 în luna mai a anului trecut, în timpul unei vizite oficiale efectuate în Turcia de către președintele Poloniei, Andrzej Duda. Conform informațiilor publice, polonezii ar urma să primească 24 de drone. Baykar Makina vorbește în documentele sale de patru sisteme Bayraktar TB2. După cum se știe, un sistem include șase drone și două stații de control la sol.
Drona turcească Bayraktar TB2 este un aparat de zbor fără pilot de tip avion. Aceasta are o lungime de 6,5 metri și anvergura aripilor de 12 metri. Greutatea maximă la decolare este de 650 de kilograme. Drona poate transporta două rachete dirijate de mare precizie MAM-L, cu o greutate de 21,5 kilograme fiecare, și două rachete MAM-C, cu o greutate de șapte kilograme fiecare. Acestea pot lovi ținte aflate la distanțe cuprinse între doi și opt kilometri. Autonomia de zbor a dronei este de până la 24 de ore, iar raza de acțiune în zona de vizibilitate este de până la 150 de kilometri.
După Polonia urmează România și Slovacia
Comentariul autorului: Până în prezent, compania turcă Baykar Makina a produs peste 300 de drone de atac de tip Bayraktar TB2, care au fost exportate în 23 de state. Principalii cumpărători ai dronei provin din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.
Polonia va deveni primul stat membru NATO și UE care achiziționează drone de acest tip. Aceasta va fi urmată de România și Slovacia, care și-au exprimat interesul pentru astfel de aparate de zbor fără pilot și negociază cumpărarea lor.
Ministerul român al Apărării intenționează să achiziționeze trei sisteme Bayraktar TB2, cu 18 drone, pentru dotarea Forțelor Terestre, ca parte a programului de reformă până în 2020. Valoarea tranzacției este estimată la aproximativ 300 de milioane de dolari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News