Publicitate
În comparație cu 24 de proiectile obișnuite de tip TP-T/FAPDS-T necesare pentru a doborî o dronă cu o probabilitate de lovire de 99 %, cu muniția programabilă sunt necesare doar 7 proiectile cu dispersie pentru o probabilitate de lovire de 97 %, a scris publicația poloneză Defence24, citând date rezultate în urmă mai multor teste
La ediția inaugurală a InternaTional Armament Congress, care a avut loc între 21 și 25 octombrie 2024, la Cracovia, Polonia, compania de apărare Pit-Radwar a prezentat un nou sistem de artilerie autopropulsat de 35 mm echipat cu muniție programabilă.
Conceput pentru a se integra în arhitectura de apărare aeriană în continuă evoluție a forțelor armate poloneze, acest sistem vizează îmbunătățirea capacităților de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) împotriva amenințărilor aeriene moderne, inclusiv drone, aeronave și rachete de croazieră.
Tunul are o rată de tragere de 550 de cartușe pe minut și dispune de un sistem de alimentare cu muniție înlănțuită pe două fețe, cu o capacitate a încărcătorului de 2 x 100 de proiectile.
Acesta poate comuta imediat între două tipuri de muniție, de obicei subcalibrul FAPDS-T (Frangible Armour Piercing Discarding Sabot with Tracer) și muniția programabilă Air Burst Munition (ABM), ceea ce îi permite să combată eficient diverse amenințări aeriene și terestre. Tunul poate funcționa autonom prin intermediul unei console proprii de control de la distanță sau integrat cu un sistem de gestionare a luptei.
Sistemul optoelectronic de urmărire ZGS-35 include o cameră cu termoviziune în infraroșu, un telemetru laser și un dispozitiv de urmărire a ţintelor. Aceste componente permit acuratețea în urmărirea obiectivelor dinamice, permițând sistemului să efectueze misiuni de luptă în diverse condiții meteorologice, atât ziua, cât și noaptea.
Radarul TUGA, care face parte din sistemul hibrid de control al focului, funcționează pe bază de frecvență FMCW cu o antenă AESA (Active Electronically Scaned Array) în banda X. Această tehnologie radar utilizează o putere redusă a semnalului transmis, ceea ce face dificilă detectarea sa de către dispozitivele de recunoaștere inamice, sporind astfel securitatea operațională. În ciuda puterii sale reduse și a dimensiunilor compacte, radarul TUGA are o rază de detecție de la 50 de metri la 50 de kilometri și poate detecta drone mici la distanțe de până la 5 kilometri.
Sistemul este conceput pentru a se integra în arhitectura de apărare aeriană a Poloniei, care include, de asemenea, sistemele Patriot.
Dezvoltarea acestui sistem de artilerie este rezultatul unui efort de colaborare între Pit-Radwar, Universitatea de Tehnologie Militară și compania de apărare Mesko. Proiectul este cofinanțat de Centrul Național pentru Cercetare și Dezvoltare din Polonia (NCBiR)
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News