Polonia, pe cale să devină cea mai puternică forță terestră din Europa, rămâne calmă dar crede că războiul cu Rusia e extrem de aproape. Într-un singur scenariu

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele armate din SUA și Polonia, în cadrul unor manevre comune în 2016. Foto: US Army
Forțele armate din SUA și Polonia, în cadrul unor manevre comune în 2016. Foto: US Army

Ucraina și țările libere ale lumii trebuie să se opună împreună agresiunii ruse. Dacă Occidentul va permite Ucrainei să piardă, posibilitatea unui război între Rusia și NATO va crește  semnificativ. Polonia, stat care investește masiv în apărare, transmite că înfrângerea Ucrainei va duce extrem de aproape un război între NATO și Rusia.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a făcut declarații pe această temă în cadrul unui interviu acordat pentru  Wirtualna Polska, publicat pe 16 iulie.

"Ucraina și lumea liberă trebuie să stea împreună împotriva agresiunii ruse și trebuie să câștige. Pentru că dacă vom permite Ucrainei să piardă, atunci războiul potențial al Rusiei cu Occidentul va fi extrem de aproape", a spus el.

În același timp, Duda a menționat că, dacă „nu luptăm împotriva imperialismului rus și nu tocim această lamă brutală a lui Putin, atunci acest monstru rus vorace va dori să atace din ce în ce mai departe”.

Duda a remarcat că Occidentul nu ar trebui să fie preocupat de numărarea zilelor până la o eventuală confruntare cu Rusia, ci de acțiuni.

"Trebuie să ne facem treaba, conștienți de amenințări. Și trebuie să acționăm rațional și calm. Și mie mi se pare că exact așa acționăm astăzi - am crescut semnificativ cheltuielile pentru apărare în Polonia și toată lumea, sper, înțelege, inclusiv societatea poloneză, că sunt necesare pentru a sprijini, deși este un mare sacrificiu”, a subliniat el.

2. -imagine fara descriere- (obuziere_k9-polonia_53519500.jpg)

În ultimele luni, în Europa a fost discutat activ despre un posibil război al Rusiei cu țările NATO. Ministerul german al Apărării a estimat că perioada de pregătire a Federației Ruse pentru un astfel de conflict este de șase ani.

Șeful echipei care va revizui apărarea Marii Britanii, George Robertson – fost secretar general al NATO (1999 – 2003), a declarat, pe 16 iulie, pentru Bloomberg, că Rusia și China și Rusia reprezintă o amenințare „mortală” pentru Marea Britanie și pentru NATO în general.

„Ne confruntăm cu un cvartet mortal de țări care lucrează din ce în ce mai mult împreună”, a spus el, referindu-se la Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

 

Polonia devine prima Armată a Europei: Zeci de Apache, sute de tancuri Abrams și HIMARS vor ridica o barieră de netrecut pentru Rusia

 

E o chestiune de timp până când Polonia va deveni cea mai puternică forță terestră din Europa. Cu lecțiile istorice învățate, polonezii investesc masiv pentru a putea face față unei noi ipotetice invazii venite dinspre Federația Rusă. Totodată, Varșovia are în coastă și enclava rusă Kaliningrad, puternic militarizată.

Investițiile actuale vor transforma Polonia în cea mai puternică forță terestră din Europa.

3. Sursă foto... (polonia-soldati-armata-parada_47351400.jpg)

În acest sens Polonia achiziționează zeci de sisteme de artilerie, lansatoare multiple HIMARS, dar și sute de tancuri americane Abrams și peste 600 de obuziere sud-coreene K2 Panther. Nu în ultimul rând 96 de elicoptere de atac Apache vor ajunge în dotarea Forțelor Terestre Poloneze.

Amintim că Polonia a semnat contracte importante cu Coreea de Sud privind livrarea şi producerea de material militar greu, care vizează circa o mie de tancuri de luptă K2 Panther. Totodată, Polonia a comandat 250 de tancuri americane Abrams pentru a înlocui vechile tancuri din epoca sovietică pe care le-a trimis în Ucraina.  Ulterior, polonezii au anunțat o altă achiziție de 116 tancuri Abrams second hand.

Polonia va deveni astfel cel mai mare utilizator de Abrams din Europa și în top trei în lume.

Varșovia mai intenționează totodată să ducă la bun sfârșit un contract-mamut, pentru vânzarea a 484 de lansatoare HIMARS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel