Polonia nu slăbeşte procesul de înzestrare militară: Plan pentru achiziţia a două escadrile de avioane de vânătoare F-15EX Eagle II

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion F-15EX Eagle II / Sursa foto: USAF.
Avion F-15EX Eagle II / Sursa foto: USAF.

Începând cu expoziția de tehnica militară MSPO 2023, organizată la Varşovia, Polonia a purtat discuții cu compania americană Boeing în legătură cu o posibilă achiziție a 32 de avioane de vânătoare F-15EX Eagle II. Această veste vine la scurt timp după ce Lockheed Martin a anunțat că primele avioane F-35A "Husarz" destinate Poloniei ar urma să fie asamblate până în vara anului viitor la uzina Fort Worth, Texas, înainte de a fi mutate la Fort Smith, Arkansas, pentru pregătirea piloților polonezi.



Mai precis, Polonia are o dorință declarată de a-și mări numărul de avioane de luptă aflate în serviciu, generalul maior Ireneusz Nowak, șeful forțelor aeriene poloneze, declarând anterior că forțele aeriene poloneze ar trebui să aibă "160 de avioane de luptă", ceea ce echivalează cu 10 escadrile tactice. Conform unei astfel de obiectiv, cumpărarea de către Polonia a două sau trei escadrile de F-15EX (32-48 de avioane) pentru nevoile sale în materie de putere aeriană ar putea avea sens, chiar dacă Varșovia are deja contracte atât pentru FA-50, cât și pentru F-35.

Potrivit unor surse ale companiei Boeing, la începutul anului 2024 au avut loc discuții cu reprezentanți ai Agenției poloneze pentru Armament și ai Forțelor Aeriene Poloneze. Rob Novotny, un oficial din cadrul Boeing, a declarat, într-un interviu acordat site-ului polonez Defence24, că discuțiile s-au axat pe identificarea unor oportunități de investiții în Polonia și pe cooperarea cu industria locală de apărare, în special cu uzina WZL Nr 2 și cu concernul militar PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa).

Discuțiile ar urma să abordeze noi domenii de cooperare, în special în ceea ce privește producția de componente și asistența tehnică pentru aeronavele F-15EX, după cum a subliniat Novotny. Aceste discuții ar putea duce la consolidarea lanțului de aprovizionare și a bazei industriale de care dispune compania Boeing în Polonia, oferind astfel beneficii reciproce.

Alegerea de către Polonia a avionului F-15EX ar putea spori semnificativ capacitățile sale militare. F-15EX este o versiune îmbunătățită a legendarului avion de vânătoare F-15, echipat cu două motoare F110-GE-129, sisteme moderne de control, un cockpit digital și un radar de tip AESA APG-82(V)1. De asemenea, dispune de o suită avansată de sisteme de război electronic și poate transporta până la 12 rachete aer-aer.

 

F-15EX Eagle II are o șansă reală să fie văzut pe cerul Poloniei

 

Interesul Poloniei pentru avioanele F-15EX face parte dintr- un proces mai amplu de modernizare a aviației sale militare. Generalul Ireneusz Nowak, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene poloneze, a precizat anterior că actualele capacități sunt insuficiente pentru a face față nivelului actual de amenințare, fiind necesare zece escadrile de vânătoare, adică 160 de aeronave. În prezent, F-16, F-35A deja comandate și F/A-50 formează cele opt escadrile ale Forțelor Aeriene poloneze, existând, de asemenea, planuri de extindere a acestora.

Agenția guvernamentală pentru armament din Polonia analizează în prezent diverse opțiuni, care ar putea include, de asemenea, achiziționarea de aeronave Eurofighter Typhoon sau continuarea noilor parteneriate cu Coreea de Sud în domeniul apărării prin aderarea la programul KF-21 Boramae.

Avionul american F-15EX Eagle II are o șansă reală să fie văzut pe cerul Poloniei, având în vedere istoricul achizițiilor făcute de Varşovia, care preferă destul de mult armamentul fabricat în SUA și relațiile politice pe care acestea le aduc.

La începutul anului trecut, Polonia a plasat comenzi pentru 116 tancuri Abrams M1A1 ca parte a unui acord de aproape 1,4 miliarde de dolari, pe lângă o achiziție anterioară de 250 de tancuri Abrams M1A2. În plus, în august 2023, Washingtonul a aprobat vânzarea a 96 de elicoptere AH-64E Apache către Polonia, în baza unui contract estima la 12 miliarde de dolari.

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Varșovia a cheltuit enorm pentru a-și moderniza forţele armate. Printre comenzile spectaculoase s-au numărat tancuri Abrams, elicoptere de luptă Apache și lansatoare de rachete HIMARS din Statele Unite, tancuri K2 fabricate în Coreea de Sud, lansatoare de rachete Chunmoo, obuziere autopropulsate K9 și avioane de luptă FA-50, precum și cel puțin două avioane suedeze de avertizare timpurie pentru a completa nevoile în materie de supraveghere a spaţiului aerian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel