Polonia nu vrea să mai repete dramele istoriei. Invadată pe 1 septembrie 1939 de Germania nazistă iar mai apoi pe 17 septembrie de URSS, Polonia e decisă să nu mai lase vreodată ca o astfel de situație să aibă loc.
Polonia e azi principalul aliat al SUA în regiune, dar și susținător al Ucrainei în războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva ei, efectuând și investiții fără precedent în dezvoltarea forțelor sale armate. Amintim că Polonia îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB).
Polonia a învățat lecția rusă și vrea să achiziționeze 500 de sisteme HIMARS și implică activ și industria poloneză: Lansatoarele americane, pe șasiul camioanelor poloneze Jelcz
Livrare de sisteme americane HIMARS. Foto: US Army
În urmă cu câteva zile Polonia a primit undă verde din partea Departamentului de Stat al SUA pentru o achiziție de aproape 500 de sisteme HIMARS. Polonia va achita 10 miliarde de dolari pentru aceste sisteme.
Ministrul polonez al Apărării Mariusz Błaszczak, într-un interviu pentru presa poloneză, citat de publicația Defence24, a răspuns criticilor care au arătat cu degetul precizând că totuși, numărul e mult prea mare.
„Nu sunt prea multe (n.r. - cele 500 de sisteme HIMARS). Vom profita de toate oportunitățile oferite de cooperarea cu SUA. De ce? Pentru că s-a demonstrat că sistemele HIMARS sunt esențiale și au ajutat Ucraina să oprească invazia rusă”, precizează oficialul polonez.
El a reamintit că majoritatea lansatoarelor HIMARS, mai exact 468 dintr ele, vor fi pe șasiul camioanelor poloneze Jelcz, acestea urmând să fie fabricate, desigur, în Polonia. Alte 38 vor fi pe șasiul camioanelor americane fabricate de Oshkosh.
Întrebat dacă Armata poloneză intenționează să meargă mai departe și cu achiziția de lansatoare sud-coreene K239 Chunmoo, similare cu HIMARS, astfel să dețină peste 700 de lansatoare de înaltă mobilitate, ministrul polonez a răspuns direct: „Da, planul este ca Armata poloneză să devină una foarte puternică, astfel încât Forțele Terestre Poloneze să fie cele mai puternice din Europa”.
Polonia se transformă în una din marile puteri militare ale Europei. Prin achizițiile de Abrams, K2 Panther, HIMARS și K239 Chunmoo, polonezii vor domina Europa în înzestrarea forțelor terestre
Tancuri americane Abrams în Polonia. Foto: Ministerul Apărării din Polonia
Planul Poloniei de a deveni una din marile forțe militare ale Europei prinde contur pe zi ce trece.
a comandat 250 de tancuri americane Abrams pentru a înlocui vechile tancuri din epoca sovietică pe care le-a trimis în Ucraina. Ulterior, polonezii au anunțat o altă achiziție de 116 tancuri Abrams second hand.
Totodată, acordul semnat cu compania sud-coreeană Hyundai Rotem prevede livrarea a încă 180 de tancuri K2, care reprezintă, spre comparație, un număr de patru ori mai mare decât cel al tancurilor Leclerc utilizate în prezent de armata franceză.
Polonia a semnat contracte importante cu Coreea de Sud privind livrarea şi producerea de material militar greu, care vizează o mie de tancuri de luptă K2, circa 650 de obuziere K9 şi 48 de avioane de atac moderne FA-50.
Pe lângă toate cele menționate, polonezii investesc masiv și în forțele navale, dar achiziționează și sisteme antiaeriene Patriot și avioane americane de generația a V-a F-35 Lightning II.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News