Polonia merge înainte cu fortificațiile de la granița cu Rusia și Belarus. “Scutul de Est” va costa 2,5 miliarde de dolari

Ionel Copcea |
Data publicării:
Forţele Armate Ucrainene, desfăşurate în regiunea Cernihiv, și-au prezentat recent fortificațiile, subliniind pregătirea pentru un conflict de durată cu Rusia. Generalul Serhi Naiev, comandantul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a preze
Forţele Armate Ucrainene, desfăşurate în regiunea Cernihiv, și-au prezentat recent fortificațiile, subliniind pregătirea pentru un conflict de durată cu Rusia. Generalul Serhi Naiev, comandantul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a prezentat procesul de construire a fortificaţiilor și a liniilor de apărare de la granițele nordice din apropierea Rusiei.

În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Sunday Times, președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat, pe 27.10.2024, că sistemul de fortificații defensive “Scutul de Est” construit la granița cu Rusia și Belarus ar putea fi considerat o nouă versiune a “Cortinei de Fier”.

“Unii politicieni din Occident privesc cu groază începutul construirii sistemului de fortificații Tarcza Wschod la granița de est a Poloniei. Ultimul lucru pe care aceștia și-l doresc este să vadă restaurarea Cortinei de Fier”, a menționat Duda.

“Voi spune așa: dacă siguranța compatrioților mei trebuie asigurată prin ridicarea din nou a Cortinei de Fier, atunci va exista o Cortină de Fier. Acest lucru nu este neapărat rău, atâta timp cât ne vom afla de partea ei liberă”, a adăugat președintele Poloniei.

Proiectul Tarcza Wschod (Scutul de Est) presupune construirea unei rețele de fortificații, bariere, buncăre, și sisteme de cercetare la granița cu Rusia și Belarus.

Costul Scutului de Est este estimat la 10 miliarde de zloți (peste 2,5 miliarde de dolari). Finalizarea construcției este programată pentru anul 2028.

În urmă cu două zile, ministrul apărării naționale din Polonia, Władysław Kosiniak-Kamysz, a anunțat că în zilele următoare va începe construcția Scutului de Est, care este considerat un sistem de importanță majoră pentru securitatea poloneză.

“În zilele următoare, vor fi ridicate primele fortificații pe flancul estic al NATO. Scutul de Est nu mai este doar un plan, ci va deveni realitate, pentru contracararea amenințărilor din Rusia și Belarus”, a spus Kosiniak-Kamysz.

Rezoluția privind instituirea “Programului național de descurajare și apărare - Shield East”, a cărui implementare este planificată pentru perioada 2024-2028, a fost adoptată de Consiliul de Miniștri al Poloniei pe 10 iunie, în cadrul unei reuniuni externe la Białystok.

Sursa: militarynews.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel