Polonia îşi pregăteşte industria de apărare pentru producţia a peste 800 de tancuri K2 Black Panther

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Acordând o atenţie deosebită dezvoltării industriei naţionale de apărare şi demarării multor programe militare de înzestrare, Polonia demonstrează că are ca obiectiv să devină una dintre cele mai bine pregătite state membre ale NATO, din punct de vedere militar. Astfel, Polonia îşi pregăteşte propria industrie de apărare pentru producţia a peste 800 de tancuri K2 Black Panther.

După semnarea contractului dintre Polonia și Coreea de Sud privind achiziționarea de către ministerul polonez al Apărării a 180 de tancuri K2 Black Panther, pentru 3,37 miliarde de dolari, au devenit cunoscut faptul că industria poloneză de apărare se pregăteşte să înceapă producţia unei ''versiuni poloneze'' a tancului coreean K2.

Astfel, după cum precizează publicaţia poloneză Defense24, industria de apărare din Polonia va construi singură încă 820 de tancuri K2, în versiunea K2 Black Panther PL.

Ținând cont de alte contracte pentru Abrams, de modernizarea Leopard 2 în versiunea Leopard 2PL, acest lucru va permite armatei poloneze să aibă în serviciu până la aproximativ 1600 de tancuri moderne.

Pentru a înțelege, începând cu 2021, Polonia avea în serviciu, potrivit unui bilanţ militar, 808 tancuri, dintre care 561 erau T-72 de provenienţa sovietic și versiunea poloneză a acestora, inclusiv PT-91 Twardy - o parte semnificativă dinte acestea fiind transferată Ucrainei ca parte a asistenței militare oferite de Varşovia.

De asemenea, a fost stabilită şi compania care va fi responsabilă de producția tancurilor K2PL, și anume compania Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). Această companie este cea care, în cooperare cu Hyundai Rotem, ar trebui să producă toate sisteme importante, inclusiv a tunul, mecanismul de încărcare, motorul etc.

Producția independentă a acestor componente ar trebui, de asemenea, să reducă în mod semnificativ costul de operare şi mentenanţa pentru toate tancurile K2 care se vor afla în dotarea Forţelor Armate Poloneze.

Trebuie remarcat faptul că versiunea poloneză a tancului K2PL prezintă diferențe semnificative față de K2-iul folosit de armata sud-coreeana. Conform specificaţiilor tehnice, care mai pot fi încă modificat, baza tancului este extinsă de la șase la șapte role (n.r. galeţi), rezistenta blindajul ar urma să fie crescută, inclusiv prin integrarea unui sistem de protecție activă, și ar trebui adăugate sisteme electronice suplimentare. 

În plus, PGZ și Hyundai Rotem vor dezvolta împreună un nou tanc - K3. În plus, companiile vor coopera în dezvoltarea și producția de vehicule de luptă pentru infanterie. Este de așteptat ca noul vehicul, și nu actualul K808 coreean, să înlocuiască în viitor vehiculul blindat Rosomak.

 

Interesul Poloniei pentru tancurile K2 Black Panther a început în urmă cu mai bine de doi ani

 

La începutul anului 2020, industria sud-coreeană de apărare anunţa că este interesată să participe la programul polonez de înzestrare „Wilk” (Wolf), cu tancuri principale de luptă K2 Black Panther. Cooperarea industrială constituie o parte importantă a propunerii care a fost stabilită de către compania coreeană Hyundai Rotem.

Astfel, compania sud-coreeană preciza în urmă cu doi ani că intenționează să colaboreze cu industria de apărare din Polonia pentru a dezvolta și produce 800 de tancuri K2 Black Panther. 

K2 Black Panther este un tanc dezvoltat de Hyundai Rotem, folosit de armata sud-coreeană și oferit spre achiziţie Poloniei, Norvegiei şi Egiptului.

K2PL este o versiune a lui K2 Black Panther care a fost proiectată în funcție de cerințele și nevoile armatei poloneze. O machetă a lui K2PL a fost prezentată în septembrie 2020 la MSPO, o expoziție internațională de apărare care a avut loc în orașul Kielce, Polonia.

Armamentul principal al K2 Black Panther constă într-un tun cu țeavă lisă de 120 mm/L55 de fabricație germană Rheinmetall produs sub licență în Coreea de Sud. Tunul dispune de un încărcător automat cu 16 proiectile gata de tragere. Alte 24 de proiectile sunt stocate în interiorul carenei. Armamentul secundar include o mitralieră coaxială de 7,62 mm montată pe partea stângă a tunului, iar o mitralieră grea K-6 de 12,7 mm este montată în partea dreaptă a turelei.

K2PL va fi propulsat de un motor diesel de 1.500 CP cuplat la o transmisie automată cu cinci trepte de viteză înainte și trei înapoi. Acesta poate atinge o viteză maximă de 70 km/h cu o autonomie maximă de 450 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel