Polonezii își întăresc apărarea la granițele cu Rusia și Belarus. În zona de graniță cu Belarus și Rusia urmează să fie construite fortificații, inclusiv adăposturi.
„Face parte din strategia noastră de apărare și descurajare”, a spus ministerul polonez al Apărării, citat de ziarul Rzeczpospolita, referitor la consolidarea granițelor cu Belarus și Rusia.
Rzeczpospolita reia comunicatul Ministerului Apărării Naționale care confirmă că „s-au pregătit baraje de fortificație pe drumuri și se colectează resursele inginerești necesare (baraj, fortificații)”. Mai mult, „în cadrul activităților de planificare și implementare întreprinse, se desfășoară lucrări legate de extinderea fortificațiilor inginerești (inclusiv sisteme de adăposturi) și refacerea celor existente în zona de frontieră”.
”Facem mai multe, dar nu putem dezvălui”
Arici antitanc la granița cu Federația Rusă. Sursă: (X, via Rzeczpospolita) Mariusz Błaszczak, februarie 2023
Mai mult, Cezary Tomczyk, adjunctul Ministerului Polonez al Apărării, a spus că, din cauza securității țării, nu poate dezvălui mai multe detalii despre întărirea granițelor, dar confirmă că zonă „se întâmplă multe”. Oficialul polonez a mai confirmat că ministerul Apărării Naționale dorește ca acolo să fie construită o „barieră adevărată”.
„Având în vedere că unele măsuri au un accent militar, mii de soldați polonezi lucrează aici împreună cu membrii polițiștilor de frontieră”, a declarat Tomczyk pentru site-ul Polsat.tv.
Polonia și balticii se pregătesc. La începutul anului 2023, primele fortificații erau deja în lucru la granița cu regiunea Kaliningrad”, anunța ministrul de atunci al Apărării Naționale Mariusz Błaszczak.
Mai mult, șefii ministerelor apărării din Letonia, Lituania și Estonia au semnat un acord privind crearea unei „linii de apărare a Mării Baltice” pe estul granițelor celor trei țări. Urmează să fie construite buncăre din beton armat, cuiburi de mitraliere și locuri pregătite pentru sisteme de artilerie. Doar estonienii au anunțat că vor construi 600 de buncăre defensive la granița cu Rusia. Construcția primului dintre ele este programată să înceapă în 2025.
Rusia a blocat, temporar, sistemul GPS în jumătate din Polonia
La rândul său, un oficial militar polonez a avertizat de asemenea cu privire la creșterea activității aeriene în apropierea spațiului aerian polonez din estul țării. Totuși, el a mai declarat că în prezent Polonia este o țară sigură.
Agenția Poloneză de Navigație Aeriană, la rândul său, a emis o alertă valabilă în perioada 5 februarie - 5 mai 2024, care conține recomandări pentru piloții de aviație civilă, scrie Dziennikwschodni.pl, menționând că în anunț, agenția avertizează că ar putea exista „ acţiuni militare neplanificate legate de asigurarea securităţii statului”.
Avertizarea a fost emisă imediat după ce, săptămânile trecute, semnalul GPS s-a stins în mod inexplicabil în jumătate din Polonia, punând în special traficul aerian la un risc extrem.
Citând informații din Estonia, ziarul spune că Rusia este în spatele bruiajului semnalelor GPS în Polonia, care ar fi trebuit să aibă legătură cu războiul din Ucraina. O instalație situată în Kaliningrad, capitala regiunii Kaliningrad, o enclavă rusă de pe coasta Mării Baltice, urma să fie utilizată, a raportat Dziennikwschodni.pl.
Polonia are o graniță lungă de 200 km cu Rusia și peste 400 km lungime cu Belarus.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News