Ministerul Apărării de la Varșovia a precizat că rachetele AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile - Extended Range) vor fi livrate între 2026 și 2030.
Într-un comunicat, ministerul subliniază că "războiul din Ucraina a demonstrat importanța capacității de a lansa rachete asupra unor ținte foarte îndepărtate de linia frontului," menționând că aceste rachete au o rază de acțiune de aproximativ 1000 de kilometri.
Polonia deține deja rachete JASSM cu o rază de acțiune de 370 de kilometri, integrate pe avioanele de luptă multirol F-16 de producție americană. Contractul pentru noile rachete va fi semnat oficial azi.
Armata poloneză trece printr-un proces rapid de modernizare, accelerat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Amenințarea din partea Moscovei a determinat Varșovia să aloce circa 4% din PIB pentru apărare, cea mai ridicată pondere dintre statele membre NATO. Achizițiile de echipamente militare, în valoare de miliarde de dolari, sunt realizate în special din SUA și Coreea de Sud.
JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile - Extended Range) pot fi integrate și pe avioane F-16.
Pe lângă JASSM-ER, Polonia achiziționează și rachete AMRAAM și Sidewinder, asemenea României. Diferența mare constă în numărul lor
F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea României. Foto: NATO Air Command
În total, în cadrul mai multor contracte, Polonia va achiziționa 821 de rachete de croazieră AGM-158B-2 JASSM, 232 de rachete AIM-9X Sidewinder Block II și 745 de rachete AIM-120C-8.
România achiziționează și ea rachete AIM-120 și AIM-9X Sidewinder.
Anul trecut Ministerul Apărării din România a confirmat achiziția din SUA, prin procedură G2G (Guvern la Guvern) a 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune de tip AIM-120 AMRAAM, dar și a 299 de rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip AIM-9X SIDEWINDER.
Cele 186 AIM-120 AMRAAM vor costa România estimativ 372 de milioane de dolari, în timp ce rachetele AIM-9X SIDEWINDER vor costa estimativ 239 de milioane de dolari.
Comparând achiziția Poloniei cu cea a României, identificăm câteva diferențe. Astfel, România cumpără 186 rachete AIM-120 AMRAAM, nefiind specificată versiunea. Polonezii achiziționează 745 de rachete AIM-120 în versiunea de ultimă generație testată recent de Raytheon AIM-120C-8. Polonia nu e la prima achiziție de AIM-120 pentru avioanele sale F-16. În 2006 Polonia a mai achiziționat astfel de rachete iar în 2017 a mai efectuat o comandă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News