Polonia își înarmează până în dinți flota de avioane F-16. Pe lângă rachete AMRAAM și Sidewinder achiziționate și de România, polonezii cumpără și JASSM-ER

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon ale Poloniei. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Avioane F-16 Fighting Falcon ale Poloniei. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Polonia a anunțat achiziția unor rachete de croazieră din Statele Unite, în valoare de 677 de milioane de euro, conform AFP, citată de Agerpres. E vorba de rachete AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile - Extended Range).

Ministerul Apărării de la Varșovia a precizat că rachetele AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile - Extended Range) vor fi livrate între 2026 și 2030.

Într-un comunicat, ministerul subliniază că "războiul din Ucraina a demonstrat importanța capacității de a lansa rachete asupra unor ținte foarte îndepărtate de linia frontului," menționând că aceste rachete au o rază de acțiune de aproximativ 1000 de kilometri.

Polonia deține deja rachete JASSM cu o rază de acțiune de 370 de kilometri, integrate pe avioanele de luptă multirol F-16 de producție americană. Contractul pentru noile rachete va fi semnat oficial azi.

Armata poloneză trece printr-un proces rapid de modernizare, accelerat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Amenințarea din partea Moscovei a determinat Varșovia să aloce circa 4% din PIB pentru apărare, cea mai ridicată pondere dintre statele membre NATO. Achizițiile de echipamente militare, în valoare de miliarde de dolari, sunt realizate în special din SUA și Coreea de Sud.

JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile - Extended Range) pot fi integrate și pe avioane F-16.

 

Pe lângă JASSM-ER, Polonia achiziționează și rachete AMRAAM și Sidewinder, asemenea României. Diferența mare constă în numărul lor

 

2. F-16 Fight... (f-16-romania_59000300.png)

F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea României. Foto: NATO Air Command

În total, în cadrul mai multor contracte, Polonia va achiziționa 821 de rachete de croazieră AGM-158B-2 JASSM, 232 de rachete AIM-9X Sidewinder Block II și 745 de rachete AIM-120C-8.

România achiziționează și ea rachete AIM-120 și AIM-9X Sidewinder.

Anul trecut Ministerul Apărării din România a confirmat achiziția din SUA, prin procedură G2G (Guvern la Guvern) a 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune de tip AIM-120 AMRAAM, dar și a 299 de rachete aer-aer cu rază scurtă de acțiune de tip AIM-9X SIDEWINDER.

Cele 186 AIM-120 AMRAAM vor costa România estimativ 372 de milioane de dolari, în timp ce rachetele AIM-9X SIDEWINDER vor costa estimativ 239 de milioane de dolari.

Comparând achiziția Poloniei cu cea a României, identificăm câteva diferențe. Astfel, România cumpără 186 rachete AIM-120 AMRAAM, nefiind specificată versiunea. Polonezii achiziționează 745 de rachete AIM-120 în versiunea de ultimă generație testată recent de Raytheon AIM-120C-8. Polonia nu e la prima achiziție de AIM-120 pentru avioanele sale F-16. În 2006 Polonia a mai achiziționat astfel de rachete iar în 2017 a mai efectuat o comandă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel