Publicitate
„Dronele sunt folosite și pe timp de pace, în situația în care ne aflăm astăzi, când atacul Belarusului este o realitate. De asemenea, avem de-a face cu utilizarea dronelor și de partea belarusă. Dronele sunt folosite pentru recunoaștere, iar apoi ofițerii serviciilor din Belarus distrug gardul temporar pentru a deschide calea și pentru a împinge imigranții spre partea poloneză", a declarat ministrul Mariusz Błaszczak.
După cum a subliniat ministrul Apărării, este important că dronele sunt poloneze. Designul acestora este proiectat de Institutul de Tehnologie al Forțelor Aeriene, iar producția intră în responsabilitatea consorțiului format din Grupul de Armament Polonez împreună cu uzinele de aviație militară din Łódź și Bydgoszcz.
Contractul de furnizare prevede ca fiecare set să includă patru aparate aeriene fără pilot cu capete electrooptice în infraroșu (EO/IR), o stație de control la sol, un terminal de date la sol și un terminal video portabil.
În total, în urma contractului în valoare de aproximativ 41 milioane de dolari, armata poloneză va primi o sută de drone în perioada 2024 - 2027.
„De regulă, dorim să obținem drone din diverse surse pentru echiparea Armatei Poloneze. Suntem foarte fericiți că industria poloneză de apărare are capacitatea de a le construi. De ce este importantă această diversificare? Pentru a nu deveni dependenți de un singur furnizori. Prin urmare, în ședința Consiliului de Modernizare Tehnică s-a luat decizia reluării livrărilor de drone Fly Eye”, a precizat ministrul Błaszczak
Caracteristici tehnico-tactice
Potrivit dezvoltatorilor, sistemul aerian fără pilot WIZJER de clasă mică va fi proiectat pentru a executa misiuni în sprijinul forțelor terestre și forțelor speciale în domeniul IMINT (informații obținute prin exploatarea imaginilor) prin utilizarea capetelor optoelectronice.
De asemenea, sistemul urmează să îndeplinească sarcini legate de indicarea țintei, efectul la țintă, întărirea sprijinului aerian și stingerea incendiilor. Deși nu se precizează, foarte probabil drona este avută în vedere inclusiv ca sistem de tipul “loitering munition” (drone sinucigașe sau kamikaze) în acțiuni de atac.
Drona produce un zgomot redus, are o autonomie de zbor de peste 3 ore și o rază de acțiune de până la 35 km. Aceasta decolează automat cu ajutorul unui tub de lansare compozit și efectuează o manevră de aterizare în modul automat, folosind o parașută și un airbag. Întregul sistem a fost dezvoltat în conformitate cu acordurile de standardizare NATO și cu standardele de apărare în vigoare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News