Polonia intenționează să mărească efectivele forțelor armate la 400.000 de militari

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Polonia intenționează să mărească efectivele Forțelor Armate ale republicii la 400.000 de militari și să-și reechipeze complet armata. Oficialii de la Varșovia motivează aceste decizii prin “amenințarea unei invazii rusești”.

Autoritățile poloneze au revizuit planurile de creștere a efectivelor Forțelor Armate ale țării, care, în prezent, numără aproximativ 150.000 de militari. În loc de 300.000 de militari planificați anterior, Varșovia intenționează să aducă sub arme 400.000 de militari. Toate acestea sunt acoperite de declarații despre “o posibilă invazie rusească” și dorința de a nu repeta “soarta Ucrainei”.

Aceste planuri au fost anunțate recent de președintele partidului de guvernământ polonez “Lege și Justiție”, Yaroslav Kaczynski, care a vorbit într-unul dintre orașele din Polonia. Pe lângă creșterea efectivelor armatei, acesta s-a referit și la planurile de reînzestrare a armatei. În special, Varșovia intenționează să achiziționeze lansatoare multiple de proiectile reactive HIMARS, avioane de vânătoare F-35, tancuri noi și sisteme de apărare antiaeriană.

“Guvernul nostru lucrează pentru a se asigura că Polonia nu va avea soarta Ucrainei. Pentru a recupera decalajele, trebuie să ne îmbunătățim constant industria de apărare. De asemenea, vom cumpăra aproximativ 500 de lansatoare multiple de proiectile reactive HIMARS, 32 de avioane de vânătoare F-35, 250 de tancuri M1A2 SEPv3, opt baterii de apărare antiaeriană Patriot și încă aproximativ 500 de tancuri de bază noi. Aceste echipamente militare pot descuraja în mod eficient Rusia”, a declarat Kaczynski.

Portalul rusesc topwar.ru a semnalat faptul că este a treia declarație a unui oficial polonez privind creșterea efectivelor armatei. În anul 2019, s-a spus că numărul de militari din cadrul Forțelor Armate ale Poloniei va crește la 200.000, iar anul trecut a fost anunțată o cifră de 300.000 de militari.

Comentariul autorului: Conflictul din Ucraina și situația internațională generată de acesta determină o serie de state să-și revizuiască politicile de apărare.

După cum arată cazul Poloniei, acest lucru este valabil chiar și în cazul statelor membre NATO, care, cel puțin teoretic, se află sub umbrela de apărare a Alianței. Practic însă, s-a demonstrat că sprijinul aliaților vine greu și uneori poate să fie chiar insuficient. În plus, anumite decizii de la nivelul Alianței pot să fie blocate de unele state membre, așa cum s-a întâmplat cu Turcia, în cazul aderării la NATO a Suediei și Finlandei.

În aceste situații, este precaut ca mai ales statele aflate în vecinătatea imediată a Federației Ruse, așa cum este cazul Poloniei, dar și al României, să dispună de forțe proprii care nu numai să descurajeze, dar să și poată respinge o eventuală invazie, cel puțin până la sosirea trupelor aliate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel