Polonia închide consulatul Rusiei de la Poznan și avertizează că, dacă actele de sabotaj continuă, va merge până la expulzarea ambasadorului rus

Polonia. Radosław Sikorski
Polonia. Radosław Sikorski

Polonia va închide consulatul Rusiei din oraşul Poznan din vestul ţării, din cauza unor presupuse tentative de sabotaj, a declarat marţi ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, relatează Reuters și Agerpres.

Autoritățile vor încide Consulatul rus de la Poznan, după ce serviciile ruse de informații au încercat să saboteze o fabrică  din oraşul polonez Wroclaw, în imediata apropiere a elementelor de infrastructură de importanță strategică.

"Instanţa a constatat că există dovezi solide că a existat o tentativă de sabotaj şi că în spatele acestui sabotaj se află servicii de informaţii străine", le-a declarat ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, jurnaliştilor.

"Am informaţii că Federaţia Rusă se află în spatele tentativelor de sabotaj din Polonia şi din ţări aliate. În legătură cu aceasta, ne-am retras acordul pentru funcţionarea consulatului rus la Poznan", a mai spus el.

Evident, Rusia neagă orice implicare. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a numit această decizie "un alt pas ostil" şi a promis un răspuns "dureros", potrivit RIA.

Șeful diplomației poloneze a mers mai departe cu declarațiile și a avertizat că nu exclude nici expulzarea ambasadorului rus din Polonia, Serghei Andreev.

Dacă îl expulzăm pe ambasador, ei vor face desigur la fel. Acest lucru (decizia de expulzare a ambasadorului rus - n.r.) nu s-a întâmplat încă, dar dacă actele de sabotaj continuă, nu poate fi exclus, a spus Sikorski.

Șeful Ministerului Afacerilor Externe a reamintit că Polonia a introdus deja restricții privind circulația diplomaților ruși pe teritoriul  Poloniei. ”Deci, de exemplu, angajații ambasadei din Varșovia pot călători doar în Mazowsze (regiunea care cuprinde și capitala Varșovia), iar consulii numai în regiunile lor. Pentru a le îngreuna să desfășoare activități incompatibile cu statutul diplomatic”, a precizat el, pentru televiziunea poloneză de stat.

TVP mai relatează că, în prezent, câteva zeci de proceduri sunt în curs de desfășurare în cazuri legate de activități de sabotaj în Polonia și aproximativ 20 de persoane sunt acuzate.

Unul dintre cazuri se referă la un cetățean ucrainean care a fost reținut de ofițerii ABW la 31 ianuarie 2024, iar două zile mai târziu instanța a decis cu privire la arestarea sa temporară. Serhii S. a plănuit să „prindă foc instalațiilor din Wrocław care sunt situate în imediata apropiere a elementelor de infrastructură de importanță strategică”.

Consulatul Rusiei la Poznań a fost înființat în 1946. În 1971, a fost transformat în consulat general. Consulatele generale ale Rusiei se află și la Gdańsk și Wrocław, iar ambasada se află la Varșovia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel