Polonia caută sprijinul NATO pentru a-și proteja propriul spațiu aerian şi promite că trimite suplimentar avioane MiG-29 în Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă Mikoyan MIG-29 ale Forțelor Aeriene poloneze participă la un exercițiu NATO la Baza Aeriană Lask, la 12 octombrie 2022. (Fotografie realizată de Omar Marques/Getty Images).
Avioane de luptă Mikoyan MIG-29 ale Forțelor Aeriene poloneze participă la un exercițiu NATO la Baza Aeriană Lask, la 12 octombrie 2022. (Fotografie realizată de Omar Marques/Getty Images).

Varșovia caută sprijinul NATO pentru a-și proteja propriul spațiu aerian, în timp ce analizează posibilitatea de a transfera alte avioane pentru a sprijini eforturile de apărare ale Ucrainei. Ministrul afacerilor externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a admis posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de luptă suplimentare pentru a sprijini eforturile sale de apărare. Printre echipamentele luate în considerare pentru transfer se numără aeronavele MiG-29, care sunt cruciale pentru capacitățile de apărare aeriană ale Poloniei.

 

În cazul în care aliații convin asupra unui plan de ajutor pentru patrularea spațiului aerian al Poloniei, Varșovia ar fi dispusă să transfere Ucrainei toată flota sa de avioane de luptă MiG-29 din era sovietică, a declarat ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski la 13 septembrie.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a prezentat amploarea asistenței militare pe care Polonia a acordat-o Kievului începând din februarie 2022.

Potrivit lui Sikorski, Polonia a furnizat Ucrainei aproximativ 400 de tancuri, inclusiv modele PT-91, T-72 și Leopard 2, precum și obuziere autopropulsate Krab și alte ajutoare militare. Sikorski a menționat că aceste echipamente sunt utilizate în cadrul operațiunii în curs de desfășurare a Ucrainei în regiunea rusă Kursk.

Ministrul a adăugat că guvernul polonez ia în considerare posibilitatea de a trimite și mai mult echipament militar, inclusiv avioane de luptă MiG-29, pe care Kievul le-a solicitat în trecut.

„În mod specific, ar putea include avioane MiG-29, care sunt în prezent necesare pentru a proteja spațiul aerian polonez”, a spus el.

„Cu toate acestea, dacă aliații noștri ajută la misiunile de patrulare aeriană deasupra Poloniei, am putea face fezabil transferul acestor aeronave”.

De asemenea, Polonia s-a alăturat joi apelurilor de a permite Ucrainei să tragă cu rachete furnizate de Occident în Rusia, găzduindu-l pe secretarul de stat american Antony Blinken pentru discuții la Varșovia.

Kievul a exercitat presiuni asupra administrației Biden și a altor guverne occidentale pentru a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune care, în opinia sa, vor contribui la contracararea atacurilor aeriene neîncetate ale Rusiei asupra Ucrainei.

Adresându-se unei conferințe de presă comune cu Blinken, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a declarat: „Sunt de părere că Ucraina are dreptul să folosească arme occidentale pentru a preveni crimele de război [comise de ruși]”, adăugând: „Victima unei agresiuni are dreptul să se apere”.

„Ar trebui să continuăm să livrăm sisteme avansate de apărare aeriană (Ucrainei) și să ridicăm restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune”, a continuat el.

La rândul său, cel mai înalt diplomat american a declarat: „Pot să vă spun că, pe măsură ce mergem mai departe, vom face exact ceea ce am făcut deja, adică ne vom ajusta, ne vom adapta după cum este necesar, inclusiv în ceea ce privește mijloacele care sunt la dispoziția Ucrainei pentru a se apăra în mod eficient împotriva agresiunii ruse”.

Blinken, care încheie o vizită în Europa, a declarat că a purtat miercuri, la Kiev, discuții ample cu oficiali ucraineni despre modul în care aceștia văd evoluția războiului și care sunt nevoile lor, dar a refuzat să spună dacă Washingtonul este pregătit să aprobe utilizarea de către ucraineni a rachetelor cu rază lungă de acţiune pentru a lovi facilităţi militare aflate pe teritoriul Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel