Polonia ia în considerare interceptarea rachetelor rusești aflate în spaţiul aerian al Ucrainei: Suntem un stat aflat în linia întâi

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatorul M903A2 pe șasiul mașinii poloneze Jelcz din componența primei baterii a sistemului american de rachete antiaeriene Patriot PAC-3+ primit de Polonia. Torun, 14.10.2022. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării Naționale.
Lansatorul M903A2 pe șasiul mașinii poloneze Jelcz din componența primei baterii a sistemului american de rachete antiaeriene Patriot PAC-3+ primit de Polonia. Torun, 14.10.2022. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării Naționale.

Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat într-un interviu acordat American Enterprise Institute din Washington că Varșovia ia în considerare propunerea Kievului de a intercepta rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spațiul aerian ucrainean.

Această propunere a fost inclusă într-un acord de apărare comună între cele două țări, semnat în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Varșovia la începutul acestei săptămâni. 

,,În acest stadiu, aceasta este o idee. Acordul nostru spune că vom analiza această idee", a declarat Sikorski.

Oficialul polonez a subliniat că Polonia este un stat aflat linia întâi și că rachetele rusești îi încalcă spațiul aerian. 

"Dilema noastră este următoarea. Dacă le doborâm doar atunci când intră în spațiul nostru aerian, resturile reprezintă o amenințare la adresa cetățenilor și a proprietăților noastre. Iar ucrainenii spun: "Vă rog, nu ne vom supăra, faceți-o deasupra spațiului nostru aerian atunci când sunt un pericol iminent de a trece pe teritoriul polonez"". a declarat Sikorski.

"După părerea mea, aceasta este autoapărare, dar analizăm ideea", a adăugat Sikorski.

Citești și: Polonia va doborî rachete rusești pe teritoriul Ucrainei și ridică României ștacheta. Paradoxal, România e și ea capabilă, dar nu a rezolvat nici măcar problema dronelor

La începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al apărării, Wladysław Kosiniak-Kamysz, a declarat că Varșovia se va consulta cu aliații săi din NATO și trebuie să obțină aprobarea acestora înainte de a încerca să intercepteze orice rachete rusești. 

Elemente ale sistemului Patriot dislocat în Polonia / US Army, flickr

,,Dacă ar exista o astfel de decizie, aceasta nu poate fi decât o decizie la nivel aliat. Nu va fi niciodată o decizie individuală", a declarat Kosiniak-Kamysz într-un interviu acordat postului de televiziune polonez TVN.

,,Cel mai important punct de vedere este cel al Statelor Unite, care este destul de sceptic în această chestiune, astfel încât Polonia cu siguranță nu va lua o astfel de decizie pe cont propriu", a adăugat el.

Context: Premierul polonez Donald Tusk a declarat că Polonia va implica aliații NATO în discutarea posibilei doborâri de rachete și drone rusești deasupra teritoriului Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel