Polonia ia în considerare achiziționarea de elicoptere de transport greu CH-47F Chinook pentru a rezolva problemele de natură logistică

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-un interviu acordat site-ului Portal Obronny la 15 octombrie 2024, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunțat că Polonia ia în considerare în mod serios achiziționarea de elicoptere de transport inclusiv CH-47 Chinook, pentru a rezolva a rezolva problemele de natură logistică cu care se confrunta forțele sale armate. Acesta a subliniat necesitatea unor elicoptere mai mari, capabile să transporte încărcături grele și mai multe trupe în zone inaccesibile, facilitând în același timp evacuarea personalului. Ministrul polonez  a menționat că o comandă ar putea fi plasata în scurt timp, semnalând o schimbare în strategia logistică a Varșoviei ca răspuns la provocările operaționale și la crizele actuale.

Această decizie se aliniază eforturilor continue ale Poloniei de a-și moderniza capacitățile militare de la începutul războiului din Ucraina. În ciuda achiziționării a numeroase mijloace, inclusiv tancuri M1A2 Abrams, avioane de luptă F-35A și sisteme de artilerie HIMARS, absența elicopterelor de transport greu rămâne o lacună notabilă.

Urgența rezolvării acestei nevoi a devenit evidentă în timpul operațiunilor de ajutorare în urma furtunii „Boris” de luna trecută, care a provocat inundații devastatoare în Polonia. Aceste evenimente au evidențiat necesitatea unor elicoptere capabile să transporte un număr mai mare de persoane, provizii și materiale grele necesare pentru a repara temporar digurile de protecţie împotriva inundațiilor.

În timp ce marină poloneză a achiziționat deja patru elicoptere AW-101 pentru misiuni de luptă antisubmarin, care aparțin, de asemenea, categoriei de elicoptere de transport greu, Kosiniak-Kamysz a menționat posibila achiziție a CH-47F Chinook, un model fabricat în SUA de compania Boeing.

Aflat deja în serviciul mai multor armate ale unor state membre NATO, interoperabilitatea acestui elicopter ar putea fi un factor decisiv în alegerea pe care Polonia urmează să o facă. Germania, de exemplu, a invocat acest motiv atunci când a decis în 2022 să achiziționeze 60 de astfel de elicoptere.

CH-47F Chinook este un elicopter de transport greu conceput pentru a transporta încărcături mari. Echipat cu două motoare Honeywell T55-GA-714A, fiecare furnizând 4 777 hp, acest aparat de zbor poate atinge o viteză maximă de 315 km/h și poate transporta peste 9 500 kg de sarcină utilă.

Zona sa de încărcare se întinde pe 42m³, permițând transportul a până la 50 de soldați sau a două HMMWV-uri. De asemenea, cabina poate fi configurată pentru misiuni de evacuare medicală, găzduind 24 de tărgi. Sistemul Chinook cu trei cârlige permite transportul extern al încărcăturilor grele, ceea ce îl face esențial pentru misiunile logistice complexe.

O altă opțiune pentru Polonia ar putea fi CH-53K King Stallion, oferit de Sikorsky, o filială a Lockheed-Martin. Cu toate acestea, Chinook pare să aibă un avantaj datorită integrării sale în cadrul forțelor NATO și acordurilor de cooperare în domeniul apărării. Numărul de elicoptere pe care Polonia intenționează să le achiziționeze nu a fost încă dezvăluit, dar această informație este așteptată după ce Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DCSA), organismul american responsabil cu exporturile de echipamente militare, își va da avizul cu privire la acesta achiziție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel