Ceea ce era clar încă din seara închiderii urnelor, s-a confirmat: în urma anunțării rezultatelor finale, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) are mari șanse să treacă în opoziție, iar Donald Tusk, liderul opoziției liberale pro-UE, este pe drumul cel bun pentru a forma următorul guvern.
Până la un punct, lucrurile stau oarecum asemănător cu România, în ceea ce privește procesul de formare a guvernului: președintele nominalizează un premier de la partidul care a câștigat alegerile.
Prima mișcare îi aparține președintelui Andrzej Duda, un fost membru al PiS care a fost întotdeauna loial partidului.
El declara că, în mod tradițional, președinții aleg liderul celui mai mare partid pentru a încerca să formeze un guvern, dar dacă PiS nu va avea șanse reale, Duda ar putea întârzia formarea unui guvern stabil, scrie Politico.
Practic, partidul aflat acum la guvernare nu mai are cu cine să formeze o alianță pentru a obține majoritatea.
Totuși, potrivit Constituției poloneze, președintele trebuie să convoace o nouă sesiune parlamentară în termen de 30 de zile de la alegeri. Andrej Duda are apoi 14 zile pentru a desemna un candidat la funcția de prim-ministru; odată numit, candidatul are 14 zile pentru a câștiga un vot de încredere în Parlament.
Dacă aceasta eșuează, parlamentul este cel care alege apoi un candidat pentru prim-ministru, o deosebire majoră față de procedura constituțională din România, care îi acordă această prerogativă tot președintelui.
Astfel, dacă Duda insistă cu PiS, cele trei partide de opoziție — Coaliția Civică, A Treia Cale și Stânga — vor avea șansa de a forma un guvern abia în luna decembrie.
Întoarcerea spre Europa
„A doua zi după alegeri, voi merge și voi debloca banii”, a promis Tusk înainte de vot. Dar Politico arată că, odată ajunse la putere, cele trei formațiuni politice vor constata că a guverna nu este ușor.
Coaliția Coaliția Civică, anti-PiS, va dificultăți să legifereze în Parlament, deoarece nu va avea 60% din voturile necesare pentru a trece peste veto-ul lui Duda, iar mandatul său se încheie în 2025.
În programul său politic, Coaliția Civică promite că va urmări pe oricine pentru „încălcarea constituției și a statului de drept”, iar acțiunile îi vor viza inclusiv pe Duda, Morawiecki, liderul PiS Jarosław Kaczyński sau ministrul Justiției Zbigniew Ziobro.
”Așteptați-vă ca procurorii să urmărească numeroasele scandaluri care au lovit PiS de-a lungul anilor – de la guvernul fostului prim-ministru Beata Szydło care refuza să publice verdictele emise de Tribunalul Constituțional, până la refuzul lui Duda de a numi judecători aleși în tribunal”, scrie Politico.
Plecarea PiS marchează o schimbare majoră în UE, care a avut viață grea cu Varșovia din cauza schimbărilor radicale aduse sistemului judiciar menite să aducă judecătorii sub un control politic mai strict.
Foto: NATO
Relațiile cu Berlinul au fost tensionate, Kaczyński acuzând guvernul german pentru că vrea să submineze independența Poloniei, și că dorește să încheie un acord cu Moscova. PiS a apelat și la istorie, amintind despre atrocitățile Germaniei naziste împotriva Poloniei, din timpul războiului.
E de așteptat ca retorica anti-UE a partidului Lege și Justiție să rămână la fel de aspră, speculând în special sentimentul anti-german din rândul populației. Spre exemplu, TVP, site-ul televiziunii de stat, interpreta articolul citat mai sus, titrând: ”Politico: Toată lumea este mulțumită de victoria opoziției, în special nemții”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News