Același lucru s-a întâmplat și când a fost vorba de tancuri. Până când Occidentul a dat undă verde, Polonia a pus o presiune uriașă întrucât transferul de tancuri Leopard către Ucraina necesita acordul Germaniei.
Putem afirma că fără poziția și presiunea Poloniei, e puțin probabil ca Germania să fi cedat.
De precizat și că în luna martie 2022, când încă multe state europene erau încă sub imperiul fricii de Rusia, Polonia a fost prima care s-a oferit să transfere toate cele 22 de avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina.
Varșovia a avut o singură condiție, anume ca transferul să fie pus în responsabilitatea SUA. Mai exact nu voia să facă direct transferul, ci să livreze întâi avioanele americanilor.
„Afacerea” MiG-29 pentru Ucraina, deși s-a vorbit mult despre ea la vremea respectivă, nu s-a concretizat.
Polonia e prima și la „F-16 pentru Ucraina”
Acum, când se vorbește intens din nou despre subiectul avioanelor de luptă pentru Ucraina, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a reiterat respingerea cererilor Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, Polonia e prima care își arată disponibilitatea.
Azi, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Poloniei Mateusz Morawiecki, citat de Ukrinform, a abordat acest subiect.
Șeful Executivului polonez a declarat că dacă la nivelul NATO se va aproba decizia de a trimite avioane F-16 în Ucraina, Polonia va acționa „în coordonare deplină” cu aliații ei. El a spus că Polonia va acționa în coordonare în special cu SUA, dând exemplul transferului de Patriot sau a coaliției pentru Leopard 2 pe care Varșovia a propus-o.
„Și, așa cum s-a întâmplat acum câteva luni cu aeronavele MiG-29, orice viitoare asistență militară (n.r. - către Ucraina, răspunzând la întrebarea dacă Polonia ar putea trimite avioane) va fi coordonată și implementată cu aliații și, eventual, transferul se va realiza cu alte state membre NATO. Vom acționa coordonat în această chestiune”, a subliniat premierul Poloniei.
Interesnat e că, așa cum remarcă și portalul polonez Defence 24, discuțiile sunt confirmate și de Ucraina.
Astfel, pe canalul său de Telegram, Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale a Ucrainei, a transmis: „Ucraina „discută achiziționarea de avioane de vânătoare F-16. Avem semnale pozitive din Polonia, stat care e gata să ne ofere acest ajutor în coordonare cu NATO”.
Polonia achiziționează avioane de luptă moderne: F-16, F-35 și FA-50
Polonia deține 48 de avioane de tip F-16 Fighting Falcon în versiunea C/D Block 52, pe care le-a achiziționat noi.
F-urile polonezilor au fost dislocate de-a lungul timpului în Kuweit, au participat la misiuni în Irak și au înlocuit avioanele MiG-29 în misiunile de Poliție Aeriană din regiunea baltică. Iar în 2021 cele patru escadrile de F-16 poloneze au atins un prag psihologic: 100.000 de ore de zbor.
Polonia a achiziționat și F-35 Lighting II de generația a V-a, prin programul Harpia. În 2020 Polonia a semnat cu Lockheed Martin un contract de 4.6 miliarde de dolari pentru achiziția a 32 de avioane F-35.
Primele ar trebui să ajungă în 2025.
Anul trecut Ministerul Apărării de la Varșovia a anunțat că Polonia va achiziţiona și 48 de avioane de vânătoare FA-50 din Coreea de Sud.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News