Polonia devine lider în rândul statelor membre NATO: Locul unu la cheltuieli (ca procent din PIB) și locul trei în ceea ce privește efectivele armatei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.
Un soldat polonez aflat într-un tanc în timpul unui exercițiu NATO. Sursa Foto: Getty Images.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate pe 04.10.2024, ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysh, a declarat că armata poloneză a devenit a treia ca mărime dintre țările NATO.

Potrivit precizărilor sale, în prezent, Forțele Armate ale Poloniei au efective de 205.000 de militari și urmează să crească până la sfârșitul anului la o cifră de 207.000. În rândul statelor membre ale alianței, doar Statele Unite și Turcia mai depășesc Polonia la acest indicator.

Ministrul a mai menționat că Polonia alocă cel mai mare procent din PIB pentru apărare dintre toate țările NATO.

,,Anul acesta este un record pentru noi în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare. Astfel, pentru armată au fost alocate resurse de 158 de miliarde de zloți (aproximativ 40,7 miliarde de dolari), ceea ce reprezintă 4,2% din PIB, fapt ce ne situează pe primul loc în cadrul NATO”, a menționat Władysław Kosiniak-Kamysh.

Ministrul polonez al apărării a reamintit faptul că, în anul 2025, cheltuielile pentru apărare vor crește la 186 de miliarde de zloți (47,7 miliarde de dolari), ceea ce înseamnă 4,7% din PIB.

În anul 2023, Polonia a fost, de asemenea, lider în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare ca procent din PIB. Atunci acestea au reprezentat 3,9% din PIB, față de 3,49% din PIB în SUA, care au ocupat locul doi în cadrul NATO.   

Comentariul autorului: Evoluțiile înregistrate în prezent în Polonia în domeniul militar au fost determinate de creșterea amenințării rusești, în special, ca urmare a invaziei militare în Ucraina.

Trebuie precizat faptul că, pe lângă creșterea efectivelor, majorarea cheltuielilor militare a permis și derularea unor programe ambițioase de modernizare a înzestrării Forțelor Armate. Partea poloneză a încheiat o serie de contracte importante pentru achiziții de armamente moderne, îndeosebi cu SUA și Coreea de Sud.

Nu în ultimul rând, este important de subliniat sprijinul consistent acordat de Polonia statului ucrainean în conflictul cu Rusia. Varșovia se află între cei mai importanți  susținători ai Ucrainei, alături de state precum SUA, Marea Britanie, Germania sau Franța.   

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel