Publicitate
Imagina publicată de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a fost însoţită de mesajul: „Veşti bune în curând ... rămâneți la curent”.
Już wkrótce dobre informacje… stay tuned! pic.twitter.com/UxQT0RtRjf
— Mariusz Błaszczak (@mblaszczak) May 19, 2021
Experţii militari ai mai multor publicaţii de specialitate au precizat, pe baza acestor speculaţii, că Polonia nu a înaintat nicio propunere oficială de a cumpăra drone turcești.
Cu toate acestea, trebuie luate în calcul şi declaraţiile ministrului turc al Industriei și Tehnologiei, Mustafa Varank, care a declarat miercuri că dronele turcești sunt pregătite pentru export şi urmează să ajungă pe piața europeană, fără a indica cu exactitate care state europene urmează să achiziţioneze UAV-uri din Turcia.
"Foarte curând vom vedea UAV-urile Bayraktar și Anka zburând pe cerul european", a spus Mustafa Varank.
Turcia, fiind stat membru NATO, poate exporta echipamente militare către țările din NATO, fără a avea nevoie de aprobări suplimentare de import-export.
Dronele turcești au atras atenția după performanța lor excelentă, fiind utilizate în conflictul din Libia – UAV-urile Bayraktar au fost folosite pentru a distruge mai multe sisteme ruseşti Pantsir-S1 – dar şi în recentul conflict din Nagorno-Karabakh unde Forţele Armate Azere au utilizat acest tip de drone pentru a produce daune semnificative tehnicii militare a Armatei Armene – zeci de tancuri şi vehicule militare fiind distruse.
După utilizarea dronelor Bayraktar TB2 în condiţii reale de conflict, în anul 2020, Bulgaria, Marea Britanie, Serbia, dar și Kazahstanul au manifest, de asemenea, interes pentru aceste drone. Azerbaidjan și Ucraina au fost printre primele țări care a decis să achiziționeze un număr mare de drone turceşti Bayraktar TB2.
În comparație cu dronele de atac fabricate de SUA și unele statele din Europa de Vest, dronele turcești sunt mult mai ieftine, dar şi utilizarea şi mentenanţa lor este la un cost mult mai redus. Acest lucru, coroborat cu performanţele dovedite în condiţii reale de luptă, au făcut ca în ultimii doi ani să fie tot mai dorite şi de alte state.
Dronele Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 este un UAV de luptă, proiectat și fabricat de compania turcă Baykar. Dezvoltarea dronei a început în 2007, iar doi ani mai târziu a efectuat primul zbor. În 2014, compania turcă Baykar a prezentat armatei turce versiunea finală a dronei Bayraktar TB2, iar în martie 2016 au intrat în dotarea forţelor armate.
Bayraktar TB2 se poate ridica la o altitudine de peste 7300 m și poate rămâne în aer până la 24 de ore. Drona se poate îndepărta de punctul de control la o distanță de 150 km și poate funcționa în două moduri (telecomandată de la distanţă sau în modul automat, inclusiv manevre de decolare și aterizare le poate face în mod independent). Viteza maximă a dronei este de 250 km / h.
Lungimea dronei este de 6,5 m, anvergura aripilor este de 12 m. Greutatea maximă la decolare a dronei este de 650 kg, în timp ce sarcină utilă este de 55 kg. Drona are mai multe camere și sisteme de supraveghere, ceea ce permite utilizarea acesteia în misiuni de culegere de informații. De asemenea, drona Bayraktar TB2 este capabilă să transporte bombe și rachete ghidate prin laser.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News