Polonia cumpără aerostate gigantice pentru apărarea spațiului aerian şi monitorizarea frontierei estice

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sisteme radar de tip aerostat. Sursa foto: Raytheon.
Sisteme radar de tip aerostat. Sursa foto: Raytheon.

Polonia a semnat acordul adiţional la scrisoarea de ofertă și acceptare (LOA) la 22 mai 2024 pentru a achiziționa patru aerostate de recunoaștere și avertizare timpurie echipate cu radare și transpondere. Sistemele sunt achiziționate în cadrul programului Barbara, iar acordul are o valoare de 960 de milioane USD (aproximativ 4,6 miliarde PLN brut). Primul post radar care utilizează aerostatul Barbara urmează să devină operațional peste doi ani, în iulie 2026.

Patru aerostate cu sistem Barbara vor fi amplasate în estul și nord-estul Poloniei, permițând armatei să supravegheze spațiul aerian și să detecteze potențiale amenințări aflate la joasă altitudine.

De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Polonia și-a intensificat eforturile de a achiziționa noi arme și echipamente militare pentru forțele sale armate. Conform planului, cele patru aerostate vor fi desfășurate în bazele militare poloneze din estul și nord-estul țării, unde Polonia se învecinează cu Belarus și cu exclava rusă Kaliningrad, potrivit Ministerului polonez al Apărării Naționale.

Aerostatele vor putea, de asemenea, să urmărească și ținte navale. Sistemele de acest tip pot rămâne în aer 24 de ore pe zi, spre deosebire de platformele AEW bazate pe aeronave, limitate de durata de zbor și de rezistența psihică și fizică a echipajului. Aerostatele Barbara vor oferi acoperire radar la distanțe de peste 300 de kilometri.

Ministerul polonez al Apărării și-a anunțat intenția de a achiziționa astfel de sisteme la 26 mai 2023. Departamentul de Stat al SUA a aprobat tranzacția la 7 februarie anul acesta.

 

Polonia, a doua țară din lume care utilizează aerostate pentru monitorizarea spaţiului aerian

 

Acordul a fost semnat în prezența ministrului polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a secretarului de stat din cadrul Ministerului polonez al Apărării, Pawel Bejda, a ambasadorului SUA în Polonia, Mark Brzezinski, și a șefului Agenției pentru Armament, generalul de brigadă Artur Kuptel.

"Polonia va fi a doua țară din lume care va folosi un astfel de sistem", a declarat Kosiniak-Kamysz în cadrul unei conferințe de presă de astăzi, citată într-un comunicat al ministerului polonez al Apărării. "Aceste aerostate vor fi achiționate printr-un împrumut acordat de Statele Unite".

Polonia face de ceva vreme pași în direcția îmbunătățirii acoperirii radar, precum și a acoperirii radar la joasă altitudine a spațiului aerian. Radarele Barbara sunt doar un element din această ecuație. Un alt element foarte important este reprezentat de platformele Saab 340 AEW&C (Aerial Early Warning & Control), pe care marina poloneză le-a achiziționat din Suedia, la mâna a doua.

Chiar dacă sunt considerate a fi o platformă de tranziție, având în vedere politica poloneză de achiziții publice din ultimii ani, această tranziție ar putea deveni o soluție semipermanentă.

Într-o declarație, Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA a precizat că principalii contractori pentru această achiziție vor fi Raytheon Intelligence and Space, TCOM, ELTA North America și Avantus Federal, filiala QinetiQ. Livrările în cadrul contractului vor acoperi sistemele aerostat de recunoaștere radar a spațiului aerian și de suprafață, radarele de avertizare timpurie aeropurtate, precum și echipamentele și logistica aferente, potrivit agenției.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel