Președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat că este o „zi foarte importantă pentru forțele aeriene poloneze și pentru securitatea Poloniei." Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a semnat acordul și a transmis documentul ambasadorului american în Polonia, Georgette Mosbacher.
Prezydent RP @AndrzejDuda wziął udział w uroczystości podpisania umowy na zakup 32 wielozadaniowych samolotów piątej generacji F-35 dla Sił Powietrznych RP.
— Kancelaria Prezydenta (@prezydentpl) January 31, 2020
⤵️???????? pic.twitter.com/fDmzJiNLfl
Forțele aeriene poloneze intenționează să-și înlocuiască treptat cele 24 de avioane MiG-24 şi cele 32 de avioane de atac Su-22, pe care Polonia le are din perioada sovietică, cu aeronave F-35.
Contractul prevede: vânzarea a 32 de avioane de vânătoare fabricate de Lockheed Martin şi 33 de reactoare F-135 Pratt and Whitney, însoţite de armamentul, sistemele de navigaţie necesare, dar si predatirea pilotilor. Acordul include, de asemenea, un pachet de modernizare care prevede că actualizările introduse ulterior vor fi implementate pe aeronavele livrate.
Livrările sunt programate să înceapă în 2024
Primele 4 avioane F-35, din totalul celor 32 comandate de Varşovia, ar putea fi livrate începând cu anul 2024. Cu toate acestea, aeronavele nu vor fi trimise în Polonia, vor rămâne încă doi ani în Statele Unite, la baza aeriană Luke din Arizona, pentru pregătirea piloţilor. La fel au procedat şi alte ţări care participă la programul F-35 - Norvegia, Olanda sau Italia. Prima escadrilă de avioane F-35A a Forței Aeriene Poloneze va deveni operațională până în 2026, iar cea de-a doua până în 2030.
Toamna trecută, când a fost anunțată vânzarea, Pentagonul a declarat că achiziția de către Polonia a unor avioane F-35 „va sprijini politica externă și securitatea națională a Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO, care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și progresul economic în Europa."
Situată pe flancul estic al NATO, Polonia este esențială pentru eforturile de descurajare a alianței împotriva potențialelor agresiuni rusești. În ultimii ani, armata americană și-a sporit prezența militară în această țară, desfășurând în mod repetat tehnica militară modernă, dar şi investind în îmbunatăţirea infrastructurii unor baze militare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News