'Trebuie să ne pregătim pentru faptul că această problemă va dura câteva luni', a declarat ministrul polonez Mariusz Blaszczak la postul de radio RMF FM.
'În prezent, o metodă uşor diferită a fost adoptată de către migranţi şi serviciile belaruse. Mai multe grupuri mici de migranţi încearcă să treacă frontiera în numeroase locuri', a declarat el, potrivit Agerpres.
Aceasta se adaugă unei mulţimi de 200 de persoane înarmate cu pietre şi gaze lacrimogne, atacurilor dirijate 'fără nicio îndoială de serviciile belaruse', potrivit ministrului.
Occidentul acuză Belarus de crearea artificială a crizei facilitând afluxul de candidaţi la imigrare - în special din Orientul Mijlociu- şi aducând migranţii la frontieră, cu promisiunea unei treceri facile în UE. Belarus a dezminţit această acuzaţie, reproşând că mai degrabă UE nu primeşte migranţii.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri pentru BBC că este 'absolut posibil' ca forţele sale să fi ajutat persoane să treacă în UE, dar a negat că ar fi orchestrat operaţiunea.
'Noi suntem slavi. Avem inimă. Trupele noastre ştiu că migranţii se duc în Germania... Poate că unii i-au ajutat', a declarat el. 'Dar eu nu i-am invitat aici', a asigurat el.
Migranţii - în cea mai mare parte kurzi irakieni - au abandonat totul în ţara lor, cheltuind mii de dolari pentru a-şi finanţa zboruri spre Belarus cu vize turistice, hotărâţi să ajungă în UE.
Vineri, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovici, a cerut stoparea retrimiterii controversate de migranţi de către Polonia spre Belarus.
'Am ascultat personal relatările înspăimântătoare de suferinţe extreme ale persoanelor disperate care au petrecut săptămâni, chiar luni, în condiţii sordide şi extreme, în frigul şi umiditatea pădurilor, din cauza acestor retrimiteri', a declarat ea într-un comunicat.
Potrivit media poloneze, cel puţin 11 migranţi au decedat de la începutul crizei în această vară. Polonia a organizat săptămâna trecută prima înhumare a unuia dintre migranţi - un adolescent sirian care se înecase în râul Bug aflat la frontieră - şi alte două înhumări sunt prevăzute în acest weekend.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News