Polonia a semnat o achiziție istorică de 96 elicoptere AH-64E Apache americane. Și face și offset într-un contract de peste 9 miliarde de euro

Darius Muresan |
Data publicării:
AH-64E Apache, photo: U.S. Army
AH-64E Apache, photo: U.S. Army

Polonia a semnat marți un acord final cu compania americană Boeing pentru achiziționarea a 96 de elicoptere de luptă AH-64E Apache, a anunțat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, conform agențiilor Agerpres, AFP și Reuters.

„Este vorba despre o achiziție istorică (...) a 96 de elicoptere de atac și luptă de ultimă generație, AH-64E Apache," a declarat Kosiniak-Kamysz, menționând că valoarea tranzacției este de "10 miliarde de dolari," echivalentul a aproximativ 9,14 miliarde de euro.

Acest contract recent cu Statele Unite face parte din eforturile de modernizare a armatei poloneze, impulsionate de invazia rusă a Ucrainei.

Polonia, vecin și susținător fervent al Ucrainei, va aloca anul acesta peste 4% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, echivalentul a circa 33 de miliarde de dolari, dublu față de cerința de 2% din PIB impusă de NATO.

Pe lângă achiziționarea elicopterelor, acordul include o componentă logistică, care prevede furnizarea de echipamente de întreținere, suport tehnic, instruire, muniție și piese de schimb.

Acest acord "transformă capacitățile operaționale ale armatei poloneze și completează" achizițiile anterioare, a afirmat Kosiniak-Kamysz.

Puternic înarmat, modelul AH-64E Apache este cunoscut pentru abilitățile sale antitanc.

Anul trecut, Congresul SUA a aprobat această vânzare, care va face din Polonia cel mai mare utilizator al acestor elicoptere la nivel mondial, după Statele Unite.

Primii piloți polonezi au fost deja instruiți pe aceste elicoptere americane.

În vederea acestui acord, Polonia a semnat săptămâna trecută acorduri de compensare industrială cu companiile americane Boeing și General Electric. Acestea se referă la transferul de competențe în întreținerea elicopterelor către fabricile poloneze, cu contracte în valoare totală de aproximativ 215 milioane de euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel