Polonia a primit primele drone Bayraktar TB2, în aceeași săptămână în care Armata română a primit „undă verde” pentru achiziție

Bayraktar TB2 poloneze. Foto: Ministerul Apărării din Polonia
Bayraktar TB2 poloneze. Foto: Ministerul Apărării din Polonia

Polonia a primit primul lot de drone turcești Bayraktar TB2, format din șase UAV-uri.

Publicitate

Ceremonia a avut loc la Baza Aeriană din Mirosławiec, anunțul oficial fiind făcut de către Ministerul Apărării de la Varșovia.

Compania producătoare a confirmat că e vorba de șase UAV-uri de tip Bayraktar TB2 care au fost livrate Poloniei.

Mariusz Blazczak, ministrul Apărării de la Varșovia, a salutat livrarea dronelor și a subliniat că achiziția contribuie la securitatea Poloniei.

Polonia a fost primul stat NATO care a contractat TB2, utilizate intens de azeri atât în conflictul din Nagorno-Karabah împotriva Armeniei, cât și de ucraineni în respingerea invaziei ruse la scară largă, declanșată pe data de 24 februarie 2022.

 

 

Polonia a semnat contractul pentru achiziția de drone Bayraktar TB2 în 2021.

Polonia va achiziționa 24 de drone. Baykar Makina vorbește în documentele sale de patru sisteme Bayraktar TB2. După cum se știe, un sistem include șase drone și două stații de control la sol.

Astfel, primul lot format din 6 drone a fost livrat oficial ieri.

 

În această săptămână Parlamentul a dat „undă verde” pentru achiziția de drone turcești TB2 pentru Armata română

 

Cu două zile înainte de livrarea dronelor turcești către Polonia, MApN a primit „undă verde” din partea Parlamentului pentru achiziția de drone TB2.

Avizul Parlamentului din această săptămână a venit după ce în septembrie MApN a anunțat că a trimis o solicitare pentru aprobarea tranzacției.

În luna septembrie Ministerul Apărării a solicitat acordul Parlamentului pentru achiziția a 18 drone Bayraktar TB2 evaluate la 300 de milioane de dolari.

Se are în vedere achiziția a 3 sisteme UAS Bayraktar TB2, în total 18 drone cu capacități de lovire a țintelor, împreună cu un pachet de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament.

Achiziția se desfășoară în paralel cu licitația pentru UAV-uri tot din clasa II, reluată în august și în care ofertă a trimis doar gigantul Elbit cu Watchkeeper. 

MApN a explicat că atât achiziția de TB2 prin procedură directă, cât și licitația, vor continua în paralel, nevoia de drone pentru Armată fiind mare.

În ceea ce privește licitația, România va achiziționa 7 sisteme de comandă ceea ce înseamnă 21 de drone. Din totalul de 7 sisteme de comandă, 6 vor fi în varianta terestră și 1 sistem în varianta navală. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro. 

CITEȘTE ȘI: Drone pentru Armata română: Etapa I de depunere a ofertelor s-a încheiat cu un singur ofertant care a intrat în cursă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel