Polonia a declarat că ar fi pregătită să trimită avioane MiG-29 de concepție sovietică în Ucraina ca parte a unei coaliții de tari care vor susţine acest demers. Cu toate acestea, având în vedere că statele occidentale care susţin Ucraina au avut o abordare prudentă față de transferul de avioane de luptă, nu a fost clar cât timp ar putea dura un astfel de proces.
Poland and Slovakia ready to transfer MiG-29 fighter jets to Ukraine
— NEXTA (@nexta_tv) March 14, 2023
Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki has announced that #Poland could transfer its MiG-29 fighter jets to #Ukraine within 4-6 weeks. Poland has 29 such jets.
After that, #Slovakia announced its intention… https://t.co/UlGpyXy1gc pic.twitter.com/VzjYn4U7lL
"Acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele 4-6 săptămâni", a declarat Morawiecki la o conferință de presă, întrebat cât timp ar putea trece până când Varșovia va furniza aeronava.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 14, 2023
The Slovak gov. has decided to bypass Parliament & will let the gov. decide whether to send Slovakia’s 10 MiG-29 jets to Ukraine
They could decide tomorrow
Poland has agreed to transfer both its own MiGs & Slovakia’s to Ukraine
Subtitles at the bottom of the video pic.twitter.com/jXS4Id0Qbn
Joia trecută, ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat că omologul său polonez i-a spus, cu o zi înainte, la o reuniune a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care a avut loc în Suedia, că Varșovia ar fi de acord cu un proces comun de predare a avioanelor MiG-29 către Ucraina. Nad a spus că a venit momentul ca și Slovacia să ia o decizie privind trimiterea sau nu a avioanelor MiG-29 către Ucraina.
Polonia și Slovacia au fost susținători deosebit de vocali ai Kievului de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022. Angajamentul Varșoviei față de Kiev a fost important pentru a-i convinge pe aliații europeni să doneze arme grele Ucrainei, inclusiv tancuri, o acțiune căreia i s-au opus până de curând mai multe guverne, inclusiv Germania.
Polonia a trimis recent Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană. Întrebat joi câte avioane MiG-29 ar putea furniza Polonia, şeful de cabinet al preşedinţiei poloneze, Pawel Szrot, a spus că nu vor fi 14, cu siguranţă, prin menţionarea acestei cifre el amintind de numărul tancurilor Leopard 2 pe care Polonia le-a transferat Ucrainei.
După ce Occidentul s-a angajat să transfere tancuri Ucrainei, oficialii de la Kiev au solicitat statelor occidentale să transfere avioane de luptă, inclusiv modelul F-16 fabricat în SUA.
Cu toate acestea, mai multe state membre ale NATO au refuzat până acum să furnizeze avioanele de luptă Ucrainei pe motiv că sunt prea complexe pentru ca forțele ucrainene să le poată pilota și întreține.
Unii oficiali occidentali se întreabă dacă avionul de vânătoare este o prioritate absolută în cadrul ajutorului militar acordat Ucrainei, deoarece este nevoie de cel puțin șase luni pentru că piloţii Ucrainei să aibă cunoştinţe de bază pentru a putea opera avioanele occidentale.
De ce reapare în discuţie subiectul avioanelor MiG-29 poloneze?
Polonia a fost prima țară care, după începerea războiului din Ucraina, s-a oferit să transfere Ucrainei avioanele sale de luptă MiG-29. Acest lucru s-a întâmplat în lună martie a anului 2022. Varșovia era pregătită să furnizeze mai multe astfel de aeronave Forţelor Aeriene Ucrainene. În schimb, Varşovia dorea ca Washingtonul să ofere la schimb forțelor aeriene poloneze avioane de luptă F-16, iar tot ceea ce ţinea de partea de livrare a avioanelor MiG-29 către Ucraina să fie asigurată şi coordonată de către SUA.
Statele Unite au cerut Poloniei să cedeze direct Ucrainei avioane MIG-29, dar guvernul polonez a propus Washingtonului să preia el aceste avioane pentru a le oferi Ucrainei, ceea ce Statele Unite au refuzat.
Ucraina le-a cerut partenerilor săi occidentali să furnizeze avioane de luptă MiG-29 pe care piloții săi știu deja să le piloteze și pe care le au câteva țări din Europa de Est.
De la solicitarea Kievului cu privire la transferul de avioane de provenienţa sovietică, din statele europene care mai deţin astfel de aparate de zbor, au apărut multe speculaţii şi au fost vehiculate multe aşa zis ''oferte de nerefuzat''.
Totul a început cu un du-te-vino în privinţa disponibilităţii Poloniei de a oferii avioanele sale Mig-29 către Ucraina. În primă fază, polonezii au spus că nu sunt dispuşi să facă acest transfer, apoi că sunt, dar să primească avioane F-16 second-hand la schimb din partea SUA. Washingtonul a dat de înţeles că acceptă această propunere, dar Polonia a făcut iar un pas în spate deoarece nu dorea ca ea să transfere direct avioanele în Ucraina, ci Statele Unite.
Ulterior, a apărut povestea cu Slovacia care tot lua în considerare donarea întregii sale flote de avioane de luptă MiG-29 către Ucraina, în schimbul garantării protejării spaţiului aerian de către alte națiuni NATO. Au fost o serie de discuţii despre posibilitatea ca Slovacia să transfere cele 12 avioane de vânătoare de tip MiG-29 pe care Forțele Aeriene Slovace le-au consemnat la sol începând cu luna august 2022. Din moment în care Slovacia a renunţat să mai opereze aceste aeronave, despre transferul lor către Ucraina au tot apărut discuţii, dar nimic concret până în acest moment. Aşa că a trecut şi povestea asta!
Bulgaria are și avioane de luptă MIG-29, dar nici vorbă să renunţe la el, pentru că la capitolul avioane de luptă este tot ce are până primeşte din Statele Unite primul F-16 Block 70, din cele opt pe care le-a achiziţionat.
Ultimele discuţii avute în anul 2022 pe tema transferului de avioane Mig-29 către Ucraina a băgat la mijloc şi Republica Moldova. Astfel, în mass-media ucraineană au apărut atunci informaţii că oficialii de la Kiev au solicitat Chișinăului vânzarea pe repede înainte a celor 6 avioanelor MiG-29 pe care Republica Molodva le ţine consemnate la sol de ani buni. Această solicitare ar fi avu loc în primele zile de după declasarea invazie ruse asupra Ucrainei. Cu toate acestea, conducerea Republicii Moldova ar fi refuzat oferta Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News