„Rachetele care lovesc ținte civile sunt lansate de bombardiere de pe teritoriul Rusiei. Aceste bombardiere decolează de pe aerodromuri din Rusia”, a declarat Sikorsky la 12 septembrie, în timpul unei conferințe de presă cu Blinken.
„Prin urmare, cred că Ucraina are dreptul să utilizeze arme occidentale pentru a preveni crimele de război”, a adăugat Sikorsky.
Întrebat de jurnaliști, în cadrul unei conferințe de presă, despre gama de arme occidentale folosite de Ucraina, secretarul de stat american a declarat că poziția SUA în această privință s-ar putea schimba în funcție de evoluția situației pe câmpul de luptă.
„Pe măsură ce acțiunile Rusiei s-au schimbat, pe măsură ce situația pe câmpul de luptă s-a schimbat, ne-am adaptat”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă la Varșovia.
„Unul dintre scopurile vizitei mele de ieri la Kiev a fost să aflu de la partenerii noștri ucraineni de ce cred ei că au nevoie acum pentru a face față situației actuale de pe câmpul de luptă, inclusiv în estul Ucrainei și în alte părți ale țării. Pot să vă spun că, pe măsură ce avansăm, vom face exact ceea ce am făcut deja, și anume să ne ajustăm și să ne adaptăm postura în funcție de necesități... pentru a ne apăra împotriva agresiunii ruse”, a declarat Blinken.
După întâlnirea cu Blinken, ministrul polonez de externe a acordat un amplu interviu ziarului francez Le Monde, în care și-a argumentat poziția cu privire la problema utilizării armelor occidentale cu rază lungă de acțiune. Acesta consideră că Occidentul acordă prea multă atenție chestiunii cum să nu-l provoace pe Putin.
„Sunt îngrijorat că suntem întrebați în mod constant despre liniile roșii ale lui Putin, dar niciun jurnalist nu m-a întrebat vreodată despre liniile noastre roșii”, a declarat diplomatul polonez. Sikorski a subliniat că Polonia are „o linie roșie evidentă - cetățenii noștri nu ar trebui să fie uciși din ordinul Rusiei”.
Cu toate acestea, potrivit acestuia, rachetele și dronele rusești continuă să zboare în spațiul aerian polonez, iar polonezii pot muri din cauza unei greșeli sau a unor calcule greșite.
„Mi-e teamă că, mai devreme sau mai târziu, ne vor răni oamenii sau clădirile. Și nu înțeleg de ce Ucraina nu are posibilitatea de a doborî bombardierele care lansează aceste rachete sau aerodromurile din care sunt lansate. Pare să fie o țintă militară legitimă”, a declarat Radoslav Sikorsky.
„Victima unei agresiuni are dreptul la protecție, chiar și pe teritoriul agresorului”, a adăugat el.
Ministrul polonez de externe a reamintit că invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a fost condamnată de Adunarea Generală a ONU în 2022 de „cel mai mare număr de țări din istorie”.
„Acest vot stabilește nu numai dreptul victimei, ci și obligația comunității internaționale de a lua contramăsuri pentru a restabili respectul pentru dreptul internațional, care a fost încălcat în mod grosolan de Vladimir Putin”, a spus Sikorski.
Diplomatul consideră că poziția față de această problemă depinde de scopul pe care îl au aliații în a ajuta Ucraina - dacă este să se asigure că Ucraina câștigă sau să se asigure că Ucraina nu moare.
„Atitudinea față de această problemă depinde de ce obiectiv ai. Este pentru ca Ucraina să câștige, adică să recâștige controlul asupra frontierei sale internaționale, sau este pentru ca Ucraina să supraviețuiască?”
Sikorski subliniază că problema cu această a doua strategie este că capacitatea Ucrainei de a supraviețui nu este infinită.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News