Vremea elicopterelor nu a trecut, așa cum a demontsrat-o, din păcate pentru ucraineni, contraofensiva din 2023, din sudul țării.
Tancurile Leopard 2 și blindatele occidentale, primite cu câteva luni înainte, au încercat să străpungă frontul de la Zaporojie. Acțiunile de luptă au fost oprite de ruși, inclusiv cu ajutorul armelor antitanc lansate de elicoptere Ka-52 „Alligator” care acționau în principal la aproximativ 10-15 km, la limita de bătaie a sistemelor și senzorilor ucraineni.
Așa cum arăta și DefenseRomania, polonezii se țin de planul de înarmare denumit ”Armata 2035” și achiziționează 96 de elicoptere de atac Apache, în contextul în care unele voci spun că am intrat deja în epoca dronelor.
Relevanța elicopterelor de atac a fost evidențiată și de către generalul generalul-locotenent (r.) Cătălin Tomescu, primul comandant al Corpului Multinaţional Sud-Est.
Acesta a explicat că rolul acestui tip de aeronavă este esențial în lupta antitanc.
”Acum au apărut și dronele, dar ca tanchist, știu că cel mai important mijloc antitanc de care mi-ar fi frică, imediat după tanc, este elicopterul de atac.
România ar fi putut avea elicoptere produse de Bell și o fabrică aici
România nu are în dotare elicoptere dedicate exclusiv pentru atac, precum AH-64 Apache. Spre deosebire de vecinii României care au elicoptere de atac mai moderne, cum ar fi Mi-24 în Ungaria sau AH-1 Cobra în Turcia, România s-a bazat pe adaptările locale ale Puma pentru a acoperi aceste roluri.
Așa cum arată și generalul Tomescu, România a optat pentru o soluție mai particulară - să modifice elicoptere care aveau altă destinație inițială.
Este vorba, în special, despre elicopterul IAR 330 Puma SOCAT, o variantă modernizată a elicopterului IAR 330. Puma SOCAT este echipat cu rachete ghidate antitanc, un tun automat de calibru 20 mm montat lateral și rachete nedirijate.
Generalul Tomescu a vorbit și despre o oportunitate pe care România a ratat-o în 1996.
La acel moment, Bell Helicopters, unul dintre cei mai renumiți producători de elicoptere din lume, a venit cu o propunere pentru construirea unei facilități de producție în România.
”Au venit la noi Bell Helicopter în 1996 și le-am dat flit. Ei aveau o singură pretenție să le cumpărăm noi pe primele 112 elicoptere, după care ne ajutau ei în tot ce ține de vânzări și restul”, a mai precizat generalul Tomescu, în podcastul Obiectiv EuroAtlantic, difuzat de DefenseRomania.
Știu sigur că așa s-a întâmplat pentru că am participat cu un șef mare la o discuție atunci cu cei de la Bell. Erau elicoptere de atac, nu îmi amintesc modelul. Ulterior nu s-a mai concretizat. Discuția a fost purtată apoi la nivel mare, la nivel politic. În sala respectivă nu am mai fost. Dar am fost la discuția militară unde am auzit de ofertă”, a conchis generalul Tomescu.
Precizăm că România are dreptul (potrivit Tratatului privind Forțele Armate Convenționale în Europa - CFE, semnat în 1990 și intrat în vigoare în 1992) la 112 de elicoptere de atac.
Polonia a negociat un pachet extins în cazul Apache
Amintim că acordul de achiziție a elicopterelor Apache a fost negociată de Polonia, astfel încât, pe lângă achiziționarea elicopterelor, acordul include o componentă logistică, care prevede furnizarea de echipamente de întreținere, suport tehnic, instruire, muniție și piese de schimb. Contractul are și o componentă de offset privind întreținerea și mentenanța elicopterelor AH-64 Apache în Polonia.
Contractul privind elicopterele de atac produse de Boeing e doar unul din multele alte contracte uriașe de înzestrare. Anul acesta Polonia a alocat Apărării 4% din PIB, adică aproape 33 de miliarde de euro. România are alocate aproximativ 8,1 miliarde de euro.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News