Plecând de la interviul acordat de premierul Nicolae Ciucă celor de la Bloomberg, polonezii de la Defence 24 fac câteva referiri interesante cu privire la forțele armate române.
Publicația poloneză de specialitate îl citează pe premierul român care le-a declarat celor de la Bloomberg că „între lumea occidentală și cea estică se creează un decalaj” din ce în ce mai mare iar forțele NATO vor trebui să-și mențină prezența cel puțin pe termen mediu în statele din Europa de Est.
Premierul român amintește că „Rusia nu gândește ca noi” și încearcă crearea unei zone tampon între ea și NATO.
Publicația poloneză trece în revistă misiunile NATO în România și prezența masivă aliată în țara noastră, inclusiv prin constituirea unui Grup de Luptă condus de Franța, dar amintește și tehnică modernă americană dislocată aici, inclusiv F-35.
„În ciuda faptului că premierul Ciucă consideră că e nevoie de prezența NATO pe Flancul Estic pe termen mediu, el e îngrijorat că statele bogate din vest, precum Germania și Franța, nu vor putea menține presiunea pe Federația Rusă prin pachetele de sancțiuni adoptate și să ofere în continuare sprijin Ucrainei, atât militar cât și financiar. Acest ajutor ar putea fi diminuat mai ales în contextul iernii care se apropie, dar și al prețurilor deja în creștere la energie. Potrivit lui Nicolae Ciucă presiunea pe Federația Rusă nu trebuie să scadă”, mai scriu polonezii.
Radiografie a Armatei române. Presa poloneză nu e dată pe spate de aviația militară a României
F-16, România. Sursă foto: MApN
În continuare publicația poloneză face o analiză a Armatei române, care „numără în jur de 64.500 de soldați activi”.
Concluzia în privința tehnicii e că deși România achiziționează tehnică de ultimă generație, precum HIMARS sau Patriot, multă tehnică aflată în dotare e veche.
Polonezii vorbesc de 717 tancuri, dar amintesc că încă avem în dotare T-55. Stăm puțin mai bine la vehicule de luptă ale infanteriei, unde MLI-84 Jderul e înarmată inclusiv cu rachete antitanc Spike. Totodată, pe partea de vehicule blindate nu stăm chiar atât de rău, având în derulare programul de înzestrare cu Piranha V, dar disponibile și Piranha III. Polonezii amintesc și de cele aproximativ 300 de Humvee, dar și de faptul că forțele speciale urmează să primească blindate noi JLTV.
În ceea ce privește Forțele Aeriene Române, cele 17 F-16 Fighting Falcon care formează prima escadrilă și „doar aproximativ 17 MiG 21 LanceR operaționale” nu îi impresionează pe polonezi. „Capacitatea ROAF de a apăra spațiul aerian al României este foarte limitată”, consideră publicația poloneză, în ciuda faptului că urmează să fie achiziționate din Norvegia încă 32 de avioane F-16 în versiunea AM/BM.
„Pe termen lung toate aceste avioane vor trebui înlocuite cu F-35” spun și polonezii. Ei amintesc și de 58 de elicoptere IAR 330 iar la drone trec doar 12 Shadow 600.
În comparație în ceea ce privește avioanele de luptă moderne trebuie să precizăm că polonezii dețin 48 de F-16 Fighting Falcon Block 50/52 și au semnat deja un contract pentru a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II. Primele F-35 vor ajunge în 2024.
În ceea ce privește situația Forțelor Navale Române, analiza polonezilor arată că „situația e asemănătoare cu a Varșoviei”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News