Politico: Europa îl salută pe Biden ridicând 'degetul mijlociu'. Două dosare, cât o declarație de independență

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Întrevederea din 2013, dintre Joe Biden, pe atunci vicepreședintele SUA, și Angela Merkel, sursă foto: Captură YouTube
Ihr Programm – Bleiben Sie zu Hause!
Întrevederea din 2013, dintre Joe Biden, pe atunci vicepreședintele SUA, și Angela Merkel, sursă foto: Captură YouTube Ihr Programm – Bleiben Sie zu Hause!

Matthew Karnitschnig, analist și jurnalist, publică în Politico un text intitulat Europe gives Biden a one-finger salute (n.r. - expresie ce face referire la degetul mijlociu), vorbește despre relația dintre Uniunea Europeană și noua administrație de la Casa Albă.

Sigur, de când Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, Europa a dat semnale că va ridica din nou poduri spre Washington, după ce ego-ul Europei a fost puternic zdruncinat în ultimii patru ani de mandatul ui Donald Trump. Chiar Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în ziua învestirii lui Biden, 20 ianuarie 2021, a declarat că „SUA s-au întors, iar Europa e pregătită pentru acest lucru”.

Însă în spatele acestei retorici, există două mari dosare în care acțiunile UE duc spre o independență totală față de SUA: Federația Rusă, acest vechi nemesis, cum o numește Karnitschnig în editorialul său de pe Politico, și China.

 

Federația Rusă - Nord Stream 2, mărul discordiei

 

Nu e niciun secret că Moscova încearcă permanent să divizeze alianța transatlantică. Iar în ultimii ani cel mai eficient instrument în acest sens a fost gazoductul Nord Stream 2. SUA și majoritatea statelor central și est europene se opun de ani proiectului care va da o dependență mai mare de gazul rusesc și va ocoli Ucraina. 

Dar în pofida tuturor criticilor Berlinul nu a cedat.

La Washington noua administrație de la Casa Albă a sperat că întoarcere lui Navalnîi în Rusia, după otrăvire, iar mai apoi arestarea opozantului, va determina Germania să facă un pas în spate din Nord Stream 2.

„În schimb, după otrăvirea lui Navalnîi, Merkel a făcut exact ceea ce a făcut și după cazul Skripal - otrăvirile din 2018 din Salisbury - sau după asasinarea unui lider cecen în 2019 în Berlin de către un suspect care se presupune că a avut legături cu Kremlinul: nimic”, precizează Karnitschnig în editorialul său.

 

China - Acord istoric semnat de UE care a sfidat solicitarea lui Joe Biden

 

2. Întreveder... (joe-biden-merkel-angela_62974200.jpg)

Foto: Întrevederea din 2013, dintre Joe Biden, pe atunci vicepreședintele SUA, și Angela Merkel. Sursă: Obama White House

 

Un al doilea dosar și punct de cotitură în relația UE-SUA, potrivit sursei citate, este China. Pentru că, indiferent de războiul politic de la Washington, atât republicanii, cât și democrații împărtășesc, cu diferite nuanțe, aceeași viziune asupra pericolului pe care îl reprezintă Beijingul.

Aici călcâiul lui Ahile îl reprezintă viitorul acord istoric pe care Uniunea Europeană şi China îl vor semna.  UE și Beijingul s-au înţeles pe 30 decembrie 2020 asupra unui acord de principiu după şapte ani de negocieri.

UE speră că acest pact de investiţii va deschide piaţa internă cu potenţial puternic a Chinei pentru companiile europene, oferind astfel un ajutor binevenit după luni de criză economică provocată de coronavirus.

Dar ideile Europei nu coincid cu cele ale SUA. Sursa citată amintește că acordul la care Europa și China au ajuns în decembrie, sub președinția UE germană, a venit ignorând apelurile noii administrații de la Casa Albă care a cerut ca negocierile să fie puse pe hold până când Joe Biden va fi învestit.  

„China s-a concentrat în ultimii ani pe achiziționarea de companii de pe piața europeană, în special din Germania iar în același timp, Beijingul  seduce țările din sudul și estul Europei cu promisiuni despre investiții economice”, mai scrie sursa citată.

Acest pas făcut de UE a fost remarcat și de analistul H.D. Hartmann, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, de la DC News. 

„Fără piața chineză, cea indiană fiind deja ocupată, economia europeană ar fi pusă într-un termen mediu și lung pe un nivel de inferior în raport cu cea americană. (...) Uniunea Europeană va face gestul său de autonomie strategică. Un fel de Declarație de Independență. Nu neapărat la fel de brutală ca cea din secolul XVIII din SUA, dar va face o mare declarație de autonomie prin semnarea actului de asigurare mutuală a investițiilor cu China”, subliniază Hartmann.

În ceea ce privește abordarea Uniunii Europene în cele două dosare, și poziția diferită față de SUA, Karnitschnig precizează în editorialul său că Angela Merkel nu este singură în Europa. Poziția cancelarului Germaniei, în linii mari, este împărtășită și de Paris sau Roma, dar mai ales de Comisia Europeană.

„Pe măsură ce rivalitatea strategică dintre SUA și China se acutizează, majoritatea europenilor își exprimă dorința de a sta pe margine și de a rămâne neutri. Dar dacă ei cred că Europa poate deveni un fel de Elveție, se înșală”, conchide Politico. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel