Politica globală de utilizare a datelor digitale riscă să fie dată peste cap de o preconizată schimbare de optică a SUA

Cătălin Costea |
Data publicării:

De la sfârșitul anilor 1990, pe măsură ce rețelele tradiționale de telecomunicații au început să evolueze în internetul modern de astăzi, SUA au urmărit o agendă de interconectare globală nerestricționată. Politica a promovat afacerile americane și inovația, a sprijinit libera exprimare, drepturile omului și proliferarea valorilor democratice.

În cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, SUA au susținut constant crearea și menținerea unor autorități independente de reglementare a telecomunicațiilor, iar în acordurile de liber schimb și la adunările liderilor G7 și G20 au susținut comerțul digital și libera circulație a informațiilor, opunându-se constant menținerii strict locale a datelor.

Se pare însă că ,după trei decenii de sprijin pentru un Internet interoperabil gratuit global și de presiuni făcute pentru asigurarea unui flux de informații online liber și pentru limitarea capacității țărilor individuale de a forța stocarea datelor în interiorul propriilor granițe, tendința SUA este acum de a ceda în fața unor presiuni venite inclusiv din interior. 

Astfel, în discuțiile cu OMC, SUA au renunțat pentru prima dată la cererile de lungă durată privind menținerea regulilor actuale ale comerțului digital, ceea ce pare deja o primă victorie pentru statele autoritare, precum China, care cer de mult timp controlul exclusiv asupra datelor digitale proprii.

Decizia, făcută publică la sfârșitul anului trecut de biroul reprezentantului comercial al SUA, Katherine Tai, a întâmpinat critici pe scară largă din partea industriei americane, precum și sesizări din partea parlamentarilor de la Washington, atât democrați, cât și republicani.

Nemulțumiri au apărut chiar și în interiorul administrației Biden, cu atât mai mult cu cât decizia nu concordă cu eforturile depuse de administrație pentru elaborarea și adoptarea Declarației pentru viitorul Internetului, care a reunit peste 60 de țări pentru a „rezista eforturilor de a diviza internetul global” și a „dezvolta cu încredere schimbul de fluxuri de date”.

Este de remarcat intervenția senatorului democrat Ron Wyden, șeful Comisiei de finanțe a Senatului american, care a numit această mișcare „o victorie ușoară și simplă pentru China”, ce ar întări modelul chinez de cenzură a Internetului și supraveghere guvernamentală. Acesta a deplâns modul în care Washington s-a opus „politicilor susținute de aliați precum Australia, Japonia, Marea Britanie și Coreea”.

Însă Katherine Tai, susține cu tărie “retragerea” SUA pe care o vede ca pe o modalitate de a permite consolidarea reglementărilor activităților în mediul digital a marilor companii din domeniul tehnologiilor directe și conexe. Biroul acesteia  a declarat că o astfel de decizie ar permite Congresului „dreptul de a reglementa activitatea în interesul public și răspunde nevoii de a gestiona comportamentul anticoncurențial din economia digitală”.

Decizia aparent unilaterală a lui Katherine Tai este considerată cu mult peste atribuțiile acesteia de lider pe probleme comerciale al SUA, mai ales că parlamentarii și societatea civilă nu au fost consultați sau notificați, în timp ce se apreciază că deschide ușa Chinei și altor state autoritare pentru a umple vidul de politică globală în acest domeniu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel