Loviturile din 6 august au scos din uz cele două poduri care leagă peninsula Crimeea anexată ilegal de teritoriul din sudul Ucrainei ocupat de ruși. Cele două rute erau esențiale pentru aprovizionarea armatei ruse, iar evaluarea analiștilor britanici relevă că podurile nu mai pot folosite.
Autoritățile ruse de ocupație din Crimeea și regiunea Herson au recunoscut la începutul lui august că armata ucraineană a lansat atacuri cu rachete asupra podurilor din Chongar și Henichesk, dar evident nu au dat foarte multe detalii privind pagubele majore suferite.
Podurile reprezintă unele dintre cele mai importante și în același timp vulnerabile zone din punct de vedere militar, făcând legătura dintre peninsula Crimeea și restul teritoriului Ucrainei.
Ruta Armiansk, ultima variantă rămasă pentru ruși
Loviturile de la Chongar și Henichesk, din nordul peninsulei Crimeea și ultima rută rămasă pentru aprovizionarea armatei ruse - pe la Armiansk / Harta liveuamap
Așa cum anticipau și analiștii ISW, amploarea avariilor asupra podului peste strâmtoarea Henichesk va forța forțele ruse să devieze transportul militar către rute vestice mai lungi între Crimeea ocupată și regiunea Herson ocupată.
Acum, structura de informații a ministerului britanic al apărării evaluează, în raportul său public, că podurile de pontoane, construite pentru a prelua din funcțiunile celor două obiective de infrastructură lovite, nu permit traversările încărcăturilor grele.
Analiștii britanici afirmă că în prezent Rusia continuă să facă traversări de pontoane la granița cu Crimeea ocupată, dar arată că este puțin probabil ca această infrastructură temporară de pontoane să reziste încărcăturii semnificative de echipamente grele și muniție, iar Federația Rusă încearcă să redirecționeze transporturile pe rute mai lungi, prin nord-vestul Crimeei - pe varianta Armiansk.
"Acolo s-au format blocaje (în Crimeea - n.r.). Aceasta înseamnă că forțele ruse se bazează parțial pe drumul lung prin Armiansk. Acest lucru adaugă dificultăți suplimentare rețelei logistice a Rusiei din sud", se arată în raport.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News