Compania Leviatan Design e implicată în proiecte foarte mari de infrastructură militară, inclusiv la Sibiu, în incinta Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dar și în proiecte de infrastructură operațională la Câmpia Turzii în cadrul Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".
În acest context , Cătălin Podaru, în cadrul emisiunilor DefenseRomania, a adus câteva precizări interesante în ceea ce privește manualul de utilizare a unui astfel de avion și a explicat cât de importantă și complexă e exploatarea acestui avion.
„În ceea ce privește avionul multirol F-16, nu foarte multă lume știe, dar el are un manual de exploatare, care nu are legătură cu pilotul. E vorba despre cerințele exploatării, piste, căi de rulare, sunt multe cerințe specifice”, a precizat Cătălin Podaru, care a adăugat importanța „modului în care se realizează mentenanța acestui aparat”.
„Partea de alimentare, de testare a motoarelor, etc. Toate aceste elemente se află într-un manual cu cerințe specifice. Echipamentele care dotează hagarele în care un F-16 e întreținut și exploatat au cerințe specifice și ele trebuie integrate în proiect.
Selectarea acestor informații care trebuie armonizate cu standardele românești din domeniul construcțiilor, trebuie armonizate și cu standardele NATO și americane de multe ori”, a mai adăugat directorul Leviatan Design.
Compania românească Leviatan Design, discuții directe cu Lockheed Martin, General Atomics sau Raytheon pentru exploatarea tehnicii militare moderne
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
Cătălin Podaru a subliniat că în ceea ce privește întreținerea tehnicii militare moderne, nu doar a avioanelor cât și a diferitelor sisteme de rachete, precum Patriot sau Himars, se poartă discuții directe cu producătorii iar acest proces de exploatare e într-un upgrade continuu.
„Noi pe metodologia noastră de lucru avem puncte clare în care mergem către personalul care exploatează și punem întrebările concrete pentru a fi actuali în cerințele pe care le implementăm. De multe ori pe parcursul de achiziție până la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pot exista anumite decalaje de cerințe. De aceea ne îndreptăm cel care va exploata și care e la curent cu ultima necesitate operațională.
Mai mult, prin cadrul evenimentelor organizate de platforme precum New Strategy Center, noi (n.r. - compania Leviatan Design) am avut șansa să cunoaștem reprezentanți ai firmelor care produc aceste echipamente, de la Lockheed Martin, General Atomics sau Raytheon. Deși suntem cumva în două containere separate, mereu am inițiat legături directe pentru a ne putea lua informații direct de la producător despre condițiile în care această exploatare trebuie făcută.
Bineînțeles respectăm lanțul comunicării din perspectiva instituțională, dar aceste contacte directe pot fi o reală sursă de informație specifică de la cel care a produs avionul sau orice alt echipament”, a conchis Cătălin Podaru.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News