Poate Patriot să doboare un F-16? Da, s-ar fi întâmplat vara trecută, în Ucraina

Patriot /F-16
Patriot /F-16

Accidentul petrecut vara trecută, când un pilot ucrainean și-a pierdut viața în timpul unei misiuni de respingere a unui atac cu rachete, a fost rezultatul unui ”friendly fire”, dezvăluie The Wall Street Journal.

Potrivit unor surse ale WSJ, Ucraina și-a doborât propriul avion de luptă F-16 vara trecută deasupra SUA din cauza unui foc prieten al sistemului de apărare aeriană Patriot, deși Ucraina nu a raportat oficial acest lucru.

Potrivit surselor publicației, dezastrul s-ar fi putut produce din cauza sistemului Link 16, care a fost dezactivat pe Patrioții transferați în Ucraina. Fără Link 16, sistemul de identificare a aeronavelor prietene (Identification Friend or Foe IFF) nu ar fi operat la capacitate optimă.

„Pentru conștientizarea situației, SUA și aliații săi europeni folosesc o rețea de comunicații tactice numită Link 16, care oferă vizibilitate în timp real a tuturor participanților la rețea - avioane, unități terestre, apărare aeriană la sol și mijloace de comandă etc. Această vizibilitate face operațiunile mai sigure pentru aliați și mai mortale pentru inamic știu unde sunt aeronavele lor”, scrie publicația.

Potrivit acesteia , la momentul sosirii avioanelor, nici F-16, nici sistemele de apărare antiaeriană Patriot nu erau echipate pentru a putea folosi Link 16. 

„Primele sisteme de rachete Patriot au sosit în Ucraina în aprilie 2023, iar Link 16 era scos de pe sistemele Patriot care erau trimise în Ucraina, pentru că nimeni nu a anticipat că Ucraina va primi F-16 în viitorul apropiat”, au adăugat sursele WSJ.

După ce Occidentul a aprobat transferul F-16, câteva luni mai târziu, situația „nu a fost rezolvată”.

Link 16 este un instrument atât de important și sensibil, încât SUA ar fi putut fi reticente în a-l furniza Ucrainei din cauza precauției excesive care caracterizează politica administrației Biden față de Ucraina.

 

Bazele F-16, printre facilitățile care sunt protejate de de sistemele Patriot

 

Țările NATO au trimis aproximativ 5 sisteme PATRIOT în Ucraina și cel puțin un sistem de apărare antiaeriană franco-italiană SAMP-T.

Potrivit analizei realizate de expertul BILD, Julian Repke, și politologul austriac Gustav Karl Gressel, sistemele de apărare aeriană Patriot protejează cerul deasupra Kievului, câte unul situat în Lviv și Odesa.

Analiștii sugerau, anul trecut, că noile sisteme ar putea fi implementate pentru a proteja inclusiv bazele F-16 din Ucrainei, fapt ce pare confirmat chiar de relatările publicației WSJ.

 

Ce avioane F-16 a primit Ucraina

La începutul lunii februarie a acestui an, Ucraina a anunțat că a mai primit un lot de avioane de luptă F-16 din Regatul Țărilor de Jos. Avioanele F-16 se află deja în Ucraina și vor începe în curând să efectueze misiuni de luptă.

Aceste aeronave, modele F-16A/B, în varianta Block 20 MLU (Mid-Life Update), îmbunătățesc semnificativ capacitatea Ucrainei de a contracara amenințările aeriene rusești, în special atacurile cu rachete și drone.

Varianta Block 20 MLU dispune de sisteme radar, avionică și compatibilitate armament îmbunătățite, ceea ce le face capabile să execute misiuni aer-aer și aer-sol avansate.

În august 2024, Ucraina a primit primele sale avioane de luptă F-16 . Era vorba despre șase avioane din Olanda.

La doar câteva zile după livrare, unul dintre avioanele de luptă ucrainene F-16 s-a prăbușit pe 26 august, în timpul unei lovituri masive cu rachete rusește. Mai târziu, Statul Major al Ucrainei a confirmat pierderea aeronavei F-16 și moartea pilotului.

Furnizarea de F-16 Ucrainei face parte dintr-un efort mai amplu al aliaților NATO.

Angajamentul inițial de a furniza 42 de aeronave F-16 Fighting Falcons a fost făcut public la 20 august 2023, livrările fiind planificate să înceapă în 2024. De atunci, angajamente suplimentare din partea statelor membre NATO, inclusiv Olanda, Danemarca, Norvegia și Belgia, au crescut numărul total de F-16 promise la aproximativ 65 de aeronave.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel