Poate fi interceptată din România noua rachetă rusă Oreșnik? Pe val, rușii analizează interceptoarele americane SM-3 din România și dau verdictul

Darius Muresan |
Data publicării:

Noua rachetă rusă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik (Oreshnik), folosită în premieră pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro la 21 noiembrie, e azi subiect de dezbatere în presa de propagandă rusă. Deși Oreșnik nu e chiar o rachetă nouă, ci are la bază modele sovietice upgradate, ea este o reală provocare pentru sistemele occidentale iar acest lucru a dat „aripi” propagandei ruse în ceea ce privește capacitatea NATO de a angaja racheta.

Publicitate

Oreșnik poate fi integrată și cu focos nuclear. Racheta a lovit în premieră o țintă din Ucraina în noiembrie, ca răspuns la atacurile ucrainene cu rachete americane ATACMS asupra teritoriului rus. 

2. Lansarea u... (5_48166300.jpg)

Imagine cu caracter ilustrativ. Lansarea unei rachete balistice intercontinentale RS-24 Yars în Rusia

Racheta care a lovit Ucraina era, desigur, echipată cu focos convențional. Liderii militari ai Alianței admit că e foarte dificil de interceptat Oreșnik și au tras un semnal de alarmă pentru ca statele membre să dezvolte capacități de apărare antiaeriană noi care să răspundă noilor provocări.

Desigur, Alianța deține la rândul ei numeroase capacități și rachete deosebit de dificil de angajat de sistemele de apărare rusești. 

Dar utilizarea Oreșnik a dat „combustibil” portalelor de propagandă pro-război care au început să analizeze ce sisteme ar putea combate „noua” rachetă balistică rusă cu rază intermediară de acțiune.

 

Poate România intercepta noua rachetă rusă Oreșnik? Una dintre analizele rușilor vizează rachetele interceptoare americane SM-3 dislocate și în țara noastră

 

3. Rachetă SM... (1-uss-savannah-live-fire-1-3-1536x864_88508700.png)

Rachetă SM-3, lansată de la bordul USS Savvanah / Us Navy

Previzibil, răspunsul scurt ar fi „aproape imposibil”. Portalul rus de propagandă Vzglyad, citând experți ruși, ajunge la concluzia că există trei capacități americane care ar putea încerca interceptarea Oreșnik.

Acestea sunt sistemele Patriot cu rachetele PAC-3, sistemul de apărare antiaeriană THAAD - experții americani sunt de părere că ar fi singurul care ar avea o șansă - și Aegis Ashore, sistem naval și terestru care în ultima versiune se află dislocat și în România și recent și în Polonia unde a fost operaționalizat de partenerii noștri americani. În România Aegis Ashore e cunoscut în limbaj popular ca „scutul de la Deveselu”, dislocat aici pentru a proteja Europa de rachetele intercontinentale iraniene.

„Complexele menționate mai sus nu au nicio șansă să angajeze rachetele Oreșnik nici atunci când acestea se află în secțiunea de accelerare a traiectoriei lor fiind și momentul cel mai vulnerabil. Raza de lansare Oreshnik depășește 5.000 km și corespunde unei rachete balistice cu rază medie, în timp ce raza maximă a acestor sisteme de apărare antirachetă occidentală aparține Aegis Ashore, dar nu depășește 1.200 km”, spun rușii.

„Oreshnik-ului ar putea fi teoretic interceptată de racheta SM-3 a complexului Aegis Ashore (n.r. dislocat și în România). În practică, probabilitatea unui astfel de eveniment este aproape de zero. După cum a spus președintele Putin, „este nevoie de timp pentru a zbura pe o astfel de distanță, dar în câteva secunde începem să decuplăm focoasele - și asta este tot, s-a terminat, trenul a plecat”, conchide sursa citată.

În România sistemul Aegis Ashore de la Deveselu a devenit operațional în 2016 și de atunci a fost ținta permanentă a războiului hibrid declanșat de Federația Rusă. 

4. Sistemul A... (scutul_de_la_deveselu_21686900.jpg)

Sistemul Aegis Ashore, cunoscut în limbaj popular „scutul de la Deveselu”

Sistemul a fost modernizat recent și dispune de un radar antibalistic și 24 de rachete interceptoare SM-3.

Sistemul este proiectat pentru a detecta, urmări, angaja și distruge rachetele balistice în zbor. Acesta folosește interceptorul Standard Missile-3 (SM-3), care nu poartă focos exploziv, pentru a intercepta și distruge o rachetă inamică, ciocnindu-se cu ea la viteză mare.

Sistemul Aegis Ashore face parte din sistemul de apărare antirachetă al NATO și e operat de americani. Scutul de la Deveselu e completat de un sistem similar în Polonia, operaționalizat recent.

CITEȘTE ȘI: Oreshnik, cea mai nouă rachetă rusească nu este chiar atât de nouă: Prima analiză a epavei rachetei arată că piesele datează din 2017

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel