Plecat recent de la conducerea NATO, Jens Stoltenberg face o dezvăluire interesantă despre Ucraina: Ar putea deveni ţară membră chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia

Cristian Soare |
Data publicării:
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ucraina ar putea adera la NATO chiar dacă părți din teritoriul său ar rămâne ocupate de Rusia, a declarat fostul secretar general al alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat la 4 octombrie. Unul dintre principalele argumente împotriva acordării statutului de membru Ucrainei în momentul de față ține de clauza de apărare reciprocă prevăzută la articolul 5 al NATO care ar atrage imediat Alianța într-un război direct cu Rusia.

Dar, vorbind pentru Financial Times, Stoltenberg a sugerat că ar putea exista modalități de a ocoli acest lucru dacă teritoriul ucrainean considerat parte a NATO nu ar fi „neapărat granița recunoscută la nivel internațional”.

„Atunci când există o voință, există modalități de a găsi soluția. Dar este nevoie de o linie care să definească unde este invocat articolul 5, iar Ucraina trebuie să controleze tot teritoriul până la acea frontieră”, a spus el.

La sfârșitul lunii august, Rusia controla aproximativ 27% din teritoriul ucrainean, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie sunt parțial ocupate de trupele ruse. Rusia susține că a anexat întregul teritoriu al acestor regiuni, deși nu controlează două capitale regionale - Herson și Zaporojie. Trupele ruse controlează, de asemenea, întreaga peninsulă Crimeea.

Stoltenberg a apelat la exemple istorice și actuale pentru a ilustra faptul că anumite compromisuri sau garanții de securitate ar putea fi făcute pentru a asigura protecția Ucrainei.

„Germania de Vest privea Germania de Est ca parte a Germaniei mai mari. Nu aveau o ambasadă în Berlinul de Est. Dar NATO, desigur, proteja doar Germania de Vest”, a spus el.

„Din nou, este foarte periculos să faci comparații, pentru că nicio paralelă nu este 100% corectă, dar SUA are garanții de securitate pentru Japonia. Dar acestea nu acoperă (Insulele) Kuril, pe care Japonia le consideră teritoriu japonez, controlat de Rusia”, a mai spus fostul secretar general al NATO.

Ucraina a depus cerere de aderare la NATO în septembrie 2022, dar nu a primit încă o invitație oficială.

În ciuda așteptărilor mari de la Kiev, ultimele două summituri aliate au adus doar noi pași spre aprofundarea cooperării Ucraina-NATO și o declarație potrivit căreia calea de aderare a țării este „ireversibilă”.

Cu toate acestea, la 1 octombrie, Financial Times a relatat, citând un oficial occidental anonim, că președintele Statelor Unite, Joe Biden, ar putea fi de acord să avanseze statutul candidaturii Ucrainei de aderare la NATO înainte de a-și părăsi funcția.

Zelenski i-a prezentat lui Biden planul său de victorie în cinci puncte la Casa Albă pe 26 septembrie. Planul include componente militare și diplomatice, inclusiv invitația Ucrainei de a adera la NATO, dar detaliile complete ale cadrului de pace nu au fost încă făcute publice.

Potrivit informațiilor obținute de Kyiv Independent, Kievul planificase să solicite aderarea la NATO în câteva luni, nu ani.

În interviul său recent acordat Financial Times, Stoltenberg a mai spus că aliații Ucrainei ar fi trebuit să furnizeze mai multe arme înainte de începerea invaziei la scară largă pentru a o preveni.

„Dacă este ceva ce, într-un fel, regret și văd mult mai clar acum este că ar fi trebuit să furnizăm Ucrainei mult mai mult sprijin militar mult mai devreme”, a spus Stoltenberg.

„Cred că trebuie să recunoaștem cu toții că ar fi trebuit să le dăm mai multe arme înainte de invazie. Și ar fi trebuit să le oferim arme mai avansate, mai rapid, după invazie. Îmi asum partea mea de responsabilitate”, a precizat acesta.

Stoltenberg a demisionat din funcția de secretar general al NATO la începutul acestei săptămâni, Mark Rutte preluând acum acest rol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel