Platformele maritime ucrainene dintre Insula Șerpilor și Crimeea au fost incendiate (Foto)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Platformele de foraj ucrainene cunoscute ca “Turnurile Boiko” - B312 Petro Godovaneț și B319 Ucraina - erau în flăcări, în timp ce o a treia platformă apare în imaginile satelitare fumegând intens.

Imaginile din satelit au fost publicate de analistul OSINT MT Anderson pe contul său de pe aplicația X, pe 26 august, cu precizarea că imaginile sunt din data de 24 august.

„Toate cele trei platforme de foraj de la est de Insula Șerpilor au fost atacate. Pe 24 august 2024, platformele din mijloc erau în flăcări, iar o coloană de fum se ridica de pe a treia platformă”, se precizează în mesaj.

Foarte probabil, platformele de extracție a fost lovite în cadrul aceluiași atac din 24 august, în care bombardierele rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au lovit infrastructura de pe Insula Șerpilor și facilități din regiunea ucraineană Herson, cu rachete de croazieră Kh-22, respectiv bombe de aviație cu module universale de planare și corecție.

În 2015, în urma anexării ilegale a Crimeei din 2014, Rusia a preluat controlul acestor platforme, iar după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei, le-a transformat în puncte militare de unde forțele ruse își dirijau dronele și sistemele de rachete.

Pe 20 iunie 2022, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra Turnurilor Boyko, privând astfel rușii de posibilitatea de a extrage gaze în Marea Neagră.

În septembrie 2023, Kievul a anunțat că recucerit controlul asupra platformelor cunoscute sub acest nume după politicianul pro-rus Iurii Boiko, precum și asupra celorlalte două platforme mobile din apropiere, „Tavrida” și „Syvash”.

Foarte probabil, ca și în cazul Insulei Șerpilor, Ucraina începuse la rândul său să valorifice pozițiile avansate oferite de platforme pentru monitorizarea și controlul maritim și aerian din această zonă vitală pentru accesul spre Odesa. Acest proces pare însă bine monitorizat de ruși, care lovesc obiectivele ucrainene imediat ce acestea încep să fie instalate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel