În opinia acestuia pe termen scurt Federația Rusă nu va invada Ucraina, dar Moscova are pe masă câteva scenarii pentru a rupe din Ucraina și a continua agresiunea începută cu anexarea ilegală a Crimeei și susținerea republicilor separatiste din Donbas. Iar aceste scenarii nu implică o ocupare în întregime a Ucrainei ci mai degrabă un coridor terestru între Federația Rusă și Crimeea.
„O nouă agresiune rusă nu înseamnă că Federația Rusă va ocupa întreaga Ucraină. Acest lucru nici nu e în interesul Moscovei iar costurile de ocupație ar fi uriașe”, e de părere Răzvan Munteanu care a amintit că și în momentul de față costurile pentru regiuni precum Transnistria, Abhazia sau Donbas sunt foarte mari pentru Moscova.
Ruperea Mariupol și o nouă încercare de a ajunge la Odessa
„Dacă gândim din punct de vedere strategic Federația Rusă ar putea încerca formarea unui coridor terestru între Rusia și Peninsula Crimeea, care sunt conectate doar prin podul care străbate strâmtoarea Kerci, construit după 2014. În acel context ar rupe regiunea Mariupol și accesul Ucrainei la Marea Azov.
Iar dacă Rusia ar dori să distrugă economic Ucraina ar încerca să ajungă până în Odessa. Acest scenariu a fost încercat și în 2014, dar nu a reușit din motivul că în regiunea Odessa, comparativ cu Doneţk şi Lugansk, populația filorusă nu era într-o proporție atât de covârșitoare. În momentul în care Moscova ar reuși să priveze Ucraina de accesul la Marea Neagră ar pune o presiune economică imensă. Economia Ucrainei în momentul de față e dependentă de accesul mărfurilor în porturile comerciale”, a subliniat Răzvan Munteanu, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, difuzată de DC News TV.
El a amintit că tocmai din acest motiv rușii au construit podul Kerci la o altitudine joasă pentru a bloca navele comerciale să ajungă în portul ucrainean Mariupol de unde materii prime precum cereale sau instrumente folosite în agricultură ajungeau în întregul est al Ucrainei.
„Ucraina, din nefericire pentru ea, nu e atât de bine conectată prin rute terestre, autostrăzi, drumuri expres sau căi ferate”, a adăugat Răzvan Munteanu.
„Operațiunea” Odessa, pe modelul Crimeei sau Donbasului?
Întrebat dacă un asemenea scenariu, în care rușii să ajungă la Odessa, ar fi instrumentat pe modelul așa-ziselor republici autoproclamate din Donbas - Republica Populară Donețk și Republica Popular Lugansk - sau pe modelul anexării ilegale a Crimeei în 2014, profesorul Răzvan Munteanu e de părere că a doua variantă ar fi mai plauzibilă și explică:
„Cum am spus, în regiunea respectivă există susținători ai politicilor Federației Ruse, dar nu într-o proporție covârșitoare precum în Donbas. În acest context Moscova a încercat câteva proiecte de geopolitică în 2014 și 2015, vorbind de o Malorusia (n.a. - Rusia mică) sau Novorusia (n.a. - confederație autoproclamată ce se află în sud-estul Ucrainei) care ajungeau până la granița cu Republica Moldova și România”, a conchis Răzvan Munteanu care e de părere că România trebuie să privească foarte atent la ceea ce se întâmplă în Ucraina, problema fiind una de securitate regională.
„Evident că e în interesul tuturor să avem o relație bilaterală la nivel politic și economic foarte bună cu Federația Rusă. Dar Moscova se află într-un război ideologic și geopolitic cu Occidentul iar noi facem parte din tabăra Occidentului. Ne-am asumat niște valori pe care trebuie să le apărăm”, a completat profesorul Răzvan Munteanu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News