Pe fondul amenințărilor militare tot mai mari din partea Rusiei, țările europene se confruntă cu serioase deficite în ceea ce ține de personalul armatelor lor.
Maximul pe care aliații europeni ai NATO îl pot desfășura împotriva Rusiei este de doar 300.000 de soldați, scrie Financial Times.
Lucrurile s-au schimbat dramatic în ultimii doi ani și jumătate. De la furnizarea către Ucraina de căști și veste antiglonț, statele europene au schimbat abordarea și, în doar câteva luni de la începutul agresiunii, apăreau pe frontul din Ucraina, obuziere, apărare antiaeriană și blindate și tancuri de luptă.
Semnalul a fost clar imediat după invazia rusă a Ucrainei, când cancelarul german Olaf Scholz a anunțat Zeitenwende, un „punct de cotitură” în politica germană de apărare. De atunci, Berlinul a crescut semnificativ cheltuielile pentru apărare, dar problema lipsei militarilor înșiși nu a dispărut.
Cu 181.000 de soldați în serviciu, armata germană are cel mai mare deficit dintre armatele din Europa.
Exemplul negativ al Germaniei este departe de a fi singurul.
De ani de zile, armata britanică nu a reușit să-și atingă obiectivele anuale de recrutare, iar anul trecut forțele sale terestre au pierdut 4.000 de soldați.
Forțele armate franceze, cele mai mari din Europa, cu aproape 203.000 de militari, nu au personal complet și efectivele s-au redus cu 8% în ultimul deceniu.
În Italia, dimensiunea armatei a fost redusă în zece ani de la 200.000 la 160.900, în prezent.
Armatele europene, subdimensionate
Pe hârtie, aliații europeni din NATO au în total 1,9 milioane de soldați, ceea ce este suficient pentru a face față Rusiei cu cei 1,1 milioane de soldați ai săi. Dar, în realitate, forțelor europene ale NATO le va fi greu să angajeze în luptă mai mult de 300.000 din acest număr într-un potențial conflict.
Trebuie spus că, potrivit noilor planuri ale Alianței, Forța de răspuns a NATO (NRF) ar fi trebuit înlocuită, până la sfârșitul anului 2023, de conceptul NATO Force Model care presupune o forță de 300.000 de militari foarte pregătită și avansată, pe care Alianța o poate desfășura rapid, oriunde este nevoie.
„De mulți ani, planificarea de apărare a NATO în Europa se limita la abordarea: „Fiți gata să furnizați 300 de forțe speciale pentru Afganistan”, iar acest lucru nu are nicio legătură cu o armată de masă și asta a creat slăbiciuni”, spune Camille Grand, expert ECFR care, până în 2022, a coordonat divizia responsabilă cu facilitarea dezvoltării și adoptării de capabilități de ultimă oră în cadrul NATO.
Cu excepția Greciei și Turciei, „observăm reduceri ale forțelor pe întreg continentul an de an”.
Așa cum subliniază Financial Times, într-o anumită măsură, dimensiunea armatei este un indicator aproximativ al puterii militare, așa cum a demonstrat invazia rusă a Ucrainei.
Dar chiar și în armatele avansate din punct de vedere tehnologic, cifrele sunt încă critice. Factorul de descurajare este, de asemenea, crucial. „Dacă apare o criză, trebuie să reușim să convingem partea rusă că nu doar armata poloneză le stă în cale, ci și cavaleria”, subliniază Grand.
NATO se pregătește pentru un potențial război la sol cu Federația Rusă care implică trupe americane. Amintim că, potrivit unor surse citate de The Telegraph, Alianța lucrează la planificarea unor „coridoare terestre” pentru a permite forțelor aliate să ajungă mai rapid pe linia frontului în Europa de Est.
Institutul American pentru Studiul Războiului arăta într-un raport din luna martie că Rusia se pregătește pentru un conflict armat cu NATO pe scară largă într-un timp mai scurt decât au anticipat anterior analiștii occidentali.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News