Planurile Japoniei se schimbă. Producția și vânzarea de armament nu mai sunt subiecte tabu la Tokyo

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Japonia
Sursă foto: Ministerul Apărării din Japonia

Guvernul japonez a aprobat marți un plan de a vinde în perspectivă avioane de luptă de ultimă generație altor țări. Acesta este cel mai recent pas către îndepărtarea Japoniei de principiile pacifiste pe care le-a adoptat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Decizia controversată de a permite vânzarea de arme în străinătate este de așteptat să ajute Japonia să își asigure un rol într-un proiect de un an de coproducere a noi avioane de luptă cu Italia și Marea Britanie. Cu toate acestea, face parte și dintr-un obiectiv de dezvoltare a industriei armelor din Japonia și de a-și consolida rolul în afacerile globale.

Deocamdată, Tokyo spune că nu are de gând să exporte arme letale pe care le coproduce, ci doar noi avioane de luptă, care nu se așteaptă să intre în funcțiune până în 2035.

Japonia a interzis de multă vreme majoritatea exporturilor de arme în conformitate cu constituția sa pacifistă, deși a început să facă pași spre schimbare într-un moment de tensiuni regionale și globale sporite.

În 2014, a început să exporte unele sisteme considerate “neletale”, iar în decembrie anul trecut a aprobat un amendament care ar permite vânzarea a nu mai puțin de tipuri 80 de sisteme de luptă și componente pe care le produce sub licență către țările care au acordat licențe.

Această schimbare, care a fost făcută în decembrie, a deschis calea Japoniei inclusiv pentru a vinde către SUA rachetele Patriot, ajutând Washingtonul să înlocuiască munițiile pe care le trimite în Ucraina.

 

Un avion de luptă de generația a șasea

 

Japonia lucrează cu Italia și Marea Britanie pentru a dezvolta un avion de luptă avansat care să înlocuiască flota învechită de avioane de luptă F-2 proiectate în SUA și chiar cele Eurofighter Typhoon utilizate de armata britanică și cea italiană.

Japonia, care a lucrat în trecut la designul autohton numit F-X, a fost de acord în decembrie 2022 să se alăture programului italo-britanic numit Tempest.

Proiectul comun, cunoscut sub numele de Global Combat Air Program (GCAP), are comandamentul în Marea Britanie. Japonia speră că noul avion va fi mult mai avansat într-un moment în care tensiunile cresc în regiunea sa, pentru a-i oferi un avantaj tehnologic împotriva rivalilor China și Rusia.

 

De ce își schimbă Japonia poziția față de exporturile de arme?

 

În decizia sa, cabinetul nipon a afirmat că interzicerea exportului de produse finite va împiedica dezvoltarea noului avion de luptă și va limita Japonia doar la un rol de sprijin în proiect. Aceasta în timp ce Italia și Marea Britanie sunt dornice să vândă avioane de luptă pentru a suporta costurile de dezvoltare și producție.

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a spus în repetate rânduri că Japonia trebuie să fie "actualizată" pentru a nu bloca proiectul.

Exportul ar contribui, de asemenea, la dezvoltarea industriei de apărare a Japoniei, cu atât mai mult cu cât premierul nipon Kishida își propune să consolideze armata.

Japonia consideră creșterea rapidă a puterii militare a Chinei drept o amenințare și, în special, creșterea tensiunilor din Mările Chinei de Est și de Sud disputate. Japonia consideră, de asemenea, exercițiile militare comune frecvente dintre China și Rusia în jurul Japoniei ca o amenințare.

 

Exporturile de arme produc clivaje în societatea japoneză

 

Datorită trecutului său agresiv din timpul războiului și din cauza devastării cauzate după înfrângerea sa în cel de-al Doilea Război Mondial, Japonia a adoptat o constituție care a vizat doar autoapărarea militară și a menținut multă vreme o politică strictă de restricționare a transferului de echipament militar și tehnologic și a interzis exportul tuturor armelor letale.

Parlamentarii opoziției și activiștii pacifiști au criticat guvernul Kishida pentru că s-a alăturat proiectului avionului de luptă fără a oferi nicio explicație publică sau a căuta aprobarea pentru schimbarea politică majoră.

De asemenea, sondajele recente arată că populația japoneză este împărțită asupra planului.

Pentru a răspunde acestor preocupări, Guvernul interzice deocamdată exportul de arme letale coproduse și va vinde doar avioane de luptă. De asemenea, s-a angajat să nu vândă arme în războaie active.

 

Ce se așteaptă sa se întample?

 

Piețele potențiale pentru avioanele de luptă includ 15 țări cu care Japonia are acorduri de parteneriat pentru apărare, printre care Statele Unite, Germania, India și Vietnam.

Un oficial al apărării a declarat că Taiwanul - insula autonomă pe care China o pretinde ca fiind teritoriul său - nu este luat în considerare.

Pe baza noilor linii directoare de export, noi arme și componente pot fi adăugate la lista de aprobare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel