Planuri mari la Chișinău: Sistem antiaerian - discuții avansate; Radar performant - o chestiune de săptămâni; Brigadă lângă capitală - în câțiva ani (ministrul apărării Nosatîi)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem ”Mistral” de apărare aeriană / MBDA
Sistem ”Mistral” de apărare aeriană / MBDA

Republica Moldova este, în mod sigur, cel mai vulnerabil stat din Europa, din punct de vedere securitar, fapt conștientizat și de către oficialii de la Chișinău, care încearcă în ultimele luni să crească capacitatea de apărare a țării.

O serie de pași au fost deja făcuți, începând cu înțelegerea încheiată cu Germania pentru livrarea câtorva vehicule blindate Piranha 3, până la materializarea unei misiuni civile a UE în materie de securitate, care va fi demarată la 1 iunie 2023, a cărei principal scop este instruirea autorităților moldovenești de a răspunde amenințărilor hibride.

Cu toate acestea, incidentele în care rachete rusești au survolat spațiul aerian al R.M. arată că multe rămân de făcut pentru ca vecinii de peste Prut să poată spune că dispun de o Armată funcțională.

Așa cum recunoștea și ministrul moldovean al apărării Anatolie Nosatîi, Armata Republicii Moldova dispune de un armament sovietic, aproximativ 90% din echipamente fiind din anii '60-'70.

Ministrul a ținut să sublinieze că Armata moldovenească ”nu se înarmează, ci se modernizează”, afirmație făcută pentru a combate propaganda rusă ce lansează teze de tipul ”suntem stat neutru; la ce ne trebuie armată?”.

De fapt, pe lângă argumentul modernizării, trebuie spus că R. Moldova are tot dreptul să se înarmeze, întrucât statutul de neutralitate nu implică lipsa armatei, iar exemplul Elveției (stat neutru, cu o armată mult peste media statelor NATO) este unul grăitor.

 

Radar mobil - probabil radarul GM 200, produs de gigantul francez Thales

Foto: Radar Ground Master (GM) 200, prezentat de Thales la Eurosatroy 2022. Sursă foto: DefenseRomania

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, a acordat un amplu interviu la TVR Moldova în care a explicat care sunt principalele direcții de acțiune, în materie de înzestrare și modernizare a Armatei, pe care Chișinăul le va urmări în anii care vin.

Astfel, ministrul s-a referit la discuțiile pentru achiziționarea unui radar mobil pentru monitorizarea spaţiului aerian. Banii ar urma să vină de la UE, care urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova. Cea mai mare parte a acestui ajutor va fi cheltuită pentru achiziţionarea radarului mobil, scrie EUobserver

"În câteva săptămâni sper că vom semna contractul, iar în câteva luni vom avea acest radar. Totuși, sistemul de monitorizare înseamnă mai mult, înseamnă mai multe radare. Asta se va face în timp”, a subliniat ministrul.

Potrivit surselor DefenseRomania din industria de apărare, ar fi vorba de sistemul radar GM 200, produs de Thales. Ground Master (GM) 200 este propus României în programul SHORAD/VSHORAD. Acesta din urmă constă în înzestrarea cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.

Youtube video image

 

Bază militară modernă, la nivel de Brigadă - lângă Chișinău

 

Ministerul Apărării va construi o bază militară modernă care se va afla în apropierea Chișinăului. ”Vorbim de o unitate militară cu toată infrastructura necesară. Nu vorbim de poligoane de instrucție”, a declarat Nosatîi.

Acesta a mai adăugat că baza militară va fi dimensionată ”pentru o unitate de nivel brigadă, cu unele unități suplimentare”, iar finalizarea acesteia nu va fi posibilă mai devreme de 3-5 ani.

Ministrul a subliniat că baza militară nu are nicio legătură cu bazele militare NATO, așa cum încearcă propaganda rusă să insinueze.

 

Sistem antiaerian modern - În curând, Republica Moldova va avea un nou sistem

Foto: Sistem antiaerian Crotale NG / Thalesgroup

Nosatîi a abordat problema protejării spaţiului aerian al Republicii Moldova și a declarat că ministerul apărării de la Chişinău negociază în prezent cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, în căutarea "celei mai bune oferte în termeni de preţ şi utilitate".

”Nu sunt doar discuții, sunt activități concrete. Suntem în stadiu avansat, iar în perioada următoare vom semna contracte pentru achiziționare”, a declarat ministrul, care nu a oferit detalii despre momentul semnării contractelor.

Ministrul nu a dezvăluit care sunt companiile cu care se poartă negocieri, însă este foarte posibil ca giganții din domeniul industriei de apărareThales sau MBDA să se numere printre potențialii furnizori.

Pentru anul 2023, bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 1,7 miliarde de lei moldovenești (aprox. 86 mil euro), mai mare cu peste 650 de milioane de lei moldovenești față de anul trecut.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel