Planul lui Putin, dejucat chiar de către unul dintre partenerii săi. Turcia a decis să devină ”hub de aprovizionare cu gaze pentru Europa”

Rusia eșuează în încercarea de a sugruma energetic Europa. Turcia a semnat mai multe contracte de furnizare de gaz care îi dau un surplus de 25 mld. de metri cubi de gaz peste consumul anual de 50 de miliarde de metri cubi. În acest fel, Ankara poate alimenta piețele europene, în special sud-estul Europei, unde există cerere de gaz.

Obiectivul Turciei este de a-și reduce dependența de surse tradiționale, cum ar fi Rusia și Iran, și de a deveni un actor cheie în aprovizionarea cu energie a Europei de Sud-Est.

Ultima înțelegere făcută de turci a avut loc miercurea aceasta. Compania franceză TotalEnergies și compania de stat turcă BOTAȘ au semnat un acord pe 10 ani privind furnizarea de gaz natural lichefiat (LNG).

Înțelegerea, făcută publică de compania franceză, prevede furnizarea către compania de stat turcă BOTAŞ a 1,1 milioane de tone de LNG pe an, începând cu 2027. Acordul stipulează și posibilitatea ca Turcia să redirecționeze către Europa o parte din gazul neutilizat.

 

Turcia își diversifică sursele, dar nu se oprește aici și vrea să devină hub regional de gaze

 

Acordul cu TotalEnergies se adaugă la alte contracte recente de import de LNG, pe care Turcia le-a încheiat cu alte mari companii, precum ExxonMobil, Shell și Oman LNG - în încercarea sa de a-și diversifica sursele.

Astfel, la începutul acestei luni, Turcia a semnat un acord de furnizare de LNG pe 10 ani cu Shell, valabil din 2027.

De asemenea, în luna mai, BOTAS a semnat un acord comercial cu ExxonMobil, la doar o lună după ce compania tucă semnase un contract asemănător cu Oman LNG pentru furnizarea de LNG.

Contractul semnat săptămâna aceasta cu TotalEnergies, împreună cu cele trei contracte anterioare vor face ca Turcia să dispună de 25 de miliarde de metri cubi de gaz în exces, a declarat ministrul Energiei al Turciei, Alparslan Bayraktar.

”Putem furniza gaze piețelor europene, în special piețelor din sud-estul Europei, care au nevoie de gaz”, a declarat Bayraktar, citat de Reuters.

Această strategie îi oferă Turciei flexibilitate în negocierea unor condiții mai favorabile și chiar reducerea dependenței acesteia față de Rusia și Iran, având în vedere că contractele de furnizare expiră în 2025 și 2026.

”Turcia speră să se poziționeze ca un hub de aprovizionare cu gaze... deoarece cumpărătorii europeni nu au semnat suficiente contracte pe termen lung pe gaz”, a declarat, pentru Reuters, Brenda Shaffer, expert în energie.

Creșterea semnificativă a cererii de energie din Turcia între 2000 și 2020, menționată de Agenția Internațională pentru Energie, subliniază necesitatea de diversificare a aprovizionării cu energie, dar și oportunitățile pentru investitori internaționali ca TotalEnergies. Acesta din urmă a investit recent în proiecte de energie regenerabilă din Turcia.

Acordul e foarte util și pentru francezi, deoarece consolidează relațiile pe termen lung, reducând expunerea TotalEnergies la fluctuațiile de preț pe piețele spot de gaz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel