„Planul de victorie” al lui Zelenski nu include „nicio surpriză”. Cum argumentează oficialii occidentali această luare de poziţie?

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Președintele Ucrainei, în vizită în SUA, 23 septembrie 2024 / Foto: Biroul Președintelui Ucrainei
Președintele Ucrainei, în vizită în SUA, 23 septembrie 2024 / Foto: Biroul Președintelui Ucrainei

Oficialii occidentali nu văd un „progres” în „planul de victorie” al președintelui Volodimir Zelenski, pe care acesta îl prezintă săptămâna aceasta la New York, a susţine Bloomberg într-un editorial publica pe 24 septembrie, citând surse confidențiale. Kievul a rămas destul de discret  cu privire la detaliile planului, pe care Zelenski urmează să le discute cu președintele american Joe Biden în timpul vizitei sale.

Potrivit lui Zelenski, „planul de victorie” constă în cinci puncte, axate pe securitatea și poziția geopolitică a Ucrainei, ajutorul militar străin cu libertatea de a-l utiliza fără restricții și sprijinul economic.

În plus față de o invitație la NATO și o promisiune pentru furnizarea de arme, Bloomberg a scris anterior că planul include o cale clară de aderare la Uniunea Europeană.

Un oficial a descris planul ca fiind o „listă de dorințe”, în timp ce o altă sursă familiarizată cu discuțiile pe care Zelenski urmează sa le poarte cu partenerii occidentali a declarat că acesta nu conține „nicio surpriză” și nu este o „schimbare majoră a jocului”, a scris Bloomberg.

 

Zelenski, presat să clarifice cum ar putea arăta pacea

 

Cel puțin un aliat a sugerat că ar putea fi timpul pentru „o nouă rundă de contacte cu președintele rus Vladimir Putin, fie de către Zelenski, fie de către alte țări”, au declarat cei doi oficiali pentru agenția de presă.

Zelenski ar fi dezvăluit planul în marja sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU. O sursă a precizat că, în timp ce aliații s-au angajat să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar, Zelenski trebuie să clarifice cum ar putea arăta pacea.

Liderii mondiali s-au reunit la New York la 23 septembrie pentru cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Zelenski, care a sosit în SUA la 22 septembrie, profită de ocazie pentru a-și promova „planul de victorie” și al ''doilea summit global pentru pace din Ucraina.

Zelenski este așteptat să îi prezinte planul lui Biden la Casa Albă pe 26 septembrie. Acesta intenționează, de asemenea, să discute „planul de victorie” cu candidații la președinție Donald Trump și Kamala Harris.

Rusia poate fi obligată la pace numai dacă lumea se unește pe baza principiilor Cartei ONU, este convins președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. El a făcut această declarație la o recenta reuniune a Consiliului de Securitate al ONU dedicată Ucrainei.

„Acest lucru este exact ceea ce trebuie să facem - să forțăm Rusia la pace ca singurul agresor în acest război, singurul care încalcă Carta ONU'', a spus președintele Ucrainei, adăugând că Putin ,,a încălcat atât de multe norme și reguli internaționale încât nu se va opri singur”.

Zelenskyy a reamintit, de asemenea, că, în timp ce Ucraina se apropie de ceea ce reprezintă a treia iarnă a acestui război, Rusia încearcă din nou să distrugă sistemul energetic, inclusiv centralele nucleare.

„Se pregătesc să țintească centralele noastre nucleare - și avem dovezi în acest sens. Dacă Rusia este dispusă să meargă atât de departe, înseamnă că nimic din ceea ce prețuiți nu contează pentru Moscova. Acest cinism rusesc va continua să uimească dacă i se permite să se dezlănțuie în lume, a declarat președintele ucrainean.

În discursul său, Zelenski a amintit, de asemenea, de „formula pentru pace”. Potrivit acestuia, fiecare punct al acestei formule se bazează pe Carta ONU, care este una pentru toți.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel