Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER

,,Planul de pace'' al lui Volodimir Zelenski este probabil destinat publicului intern - populației ucrainene - pentru a pregăti oamenii pentru posibile concesii teritoriale ca urmare a unor decizii luate pentru încheierea războiului, a relatat cotidianul The New York Times.

Articolul, „With Limited Options, Zelensky Seeks a Path Forward for Ukraine”, a fost scris de mai mulți jurnaliști stabiliți la Kiev, Washington și Berlin. Aceștia califică drept un eșec „turneul” de șase săptămâni al președintelui ucrainean de prezentare a planului său de pace în Statele Unite și în Europa, deoarece nici aliații europeni, nici cei americani nu și-au schimbat pozițiile cu privire la restricționarea utilizării rachetelor cu rază lungă de acțiune sau la aderarea Ucrainei la NATO.

The New York Times., citând oficiali americani, a relatat că, într-o anexă confidențială a planului de pace, Ucraina a propus să i se ofere un „pachet de descurajare non-nucleară” în cadrul căruia Kievul ar primi rachete Tomahawk (TLAM), care au o rază de acțiune de 1 500 de mile, de peste 7 ori mai mare decât rachetele cu rază lungă de acțiune ATACMS.

Un oficial de rang înalt a numit planul „o solicitare complet nerealistă”, scrie The New York Times.

„Oficialii americani și-au exprimat în privat un oarecare resentiment față de planul de victorie al dlui Zelenski, numindu-l nerealist și aproape în întregime dependent de ajutorul occidental”, se arată în articolul publicat de cotidianul american.

Analiștii și diplomații care au vorbit pentru New York Times au sugerat că adevărata audiență căreia i se adresează planul de pace ar putea fi acasă, în Ucraina.

„Zelenski s-ar putea folosi de solicitarea sa fermă - inclusiv de un discurs recent în fața parlamentului - pentru a le arăta ucrainenilor că a făcut tot posibilul pentru a-i pregăti pentru posibilitatea ca Ucraina să fie nevoită să încheie o înțelegere și pentru a le oferi ucrainenilor un țap ispășitor convenabil: Occidentul”, se arată în articolul din New York Times.

Michael John Williams, fost consilier NATO și actual profesor de relații internaționale la Universitatea Syracuse, crede, de asemenea, că planul lui Zelenski vizează un public intern. Într-un comentariu pentru ziarul New York Times, acesta a afirmat: „Cel puțin el poate spune că a încercat și că a epuizat toate șansele”.

New York Times notează că președintele Zelenski a reiterat săptămâna trecută, în timpul unei discuții cu jurnaliștii, că nu va accepta concesii teritoriale. Dar, potrivit articolului, el nu a exclus o abordare care ar permite Ucrainei să salveze aparențele dacă nu va recupera toate terenurile. Acest lucru se întâmplă atunci când „nimeni nu recunoaște legal teritoriile ocupate ca aparținând altor state”, a declarat Zelenski, citat de cotidianul american.

 

Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere

 

New York Times scrie că solicitarea de ajutor din partea Occidentului devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce oboseala provocată de războiul din Ucraina crește.

Acest lucru a fost menționat și de ministra de externe a Finlandei, Elina Valtonen, într-un interviu acordat Financial Times în urmă cu două săptămâni. Potrivit acesteia, conflictele militare din Orientul Mijlociu au deturnat atenția și resursele aliaților.

„Există sprijin pentru Ucraina, dar este acesta suficient? Aceasta este întrebarea. Destul de multe țări ar dori să creadă, în special în contextul războiului așteptat în Orientul Mijlociu, că ar fi grozav dacă am putea găsi un răspuns la acest război pe care Rusia îl poartă.

Potrivit acesteia, oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este „reală” și „în creștere”.

Declarații similare au fost făcute și de președintele ceh Petr Pavel. În luna septembrie a acestui an, într-un interviu acordat cotidianului New York Times , acesta a declarat că există o oboseală crescândă în Occident și că „Ucraina va trebui să fie realistă în ceea ce privește șansele sale de a restabili controlul asupra teritoriul ocupat de Rusia”.

Potrivit acestuia, Kievul ar trebui să fie pregătit pentru faptul că rezultatul cel mai probabil al războiului va fi că „o parte din teritoriul Ucrainei va rămâne temporar sub ocupație rusă” și va dura ani de zile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel