Planul de mobilizare în caz de război al României prevede lansatoare portabile CA-94, dar industria nu le mai poate livra

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tragere cu sistem portabil antiaerian (MANPADS) sovietic de tip 9K32 Strela. Foto: Wikipedia via U.S. Army
Tragere cu sistem portabil antiaerian (MANPADS) sovietic de tip 9K32 Strela. Foto: Wikipedia via U.S. Army

MApN a demarat o licitație pentru înzestrarea Armatei României cu sisteme antiaeriene portabile (MANPADS), ca urmare a lecțiilor celor șase luni de conflict în Ucraina. Interesant e că până la achiziția de noi sisteme moderne, în planul de mobilizare în caz de război al României sunt prevăzute lansatoarele antiaeriene portabile românești CA-94 pe care industria nu le mai poate livra.

Inițial programul MANPADS, de înzestrare cu lansatoare portabile antiaeriene, era „lipit” de programul de înzestrare SHORAD. Cunoscut mai simplu SHORAD/VSHORAD.

Adică înzestrarea cu sisteme de apărare cu rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very Short Range Air Defense VSHORAD), dar se pare că nu vor mai fi „la pachet”.

Valoarea programului MANPADS (lansatoare antiaeriene portabile) este de 677.298.000 milioane de euro iar „cantitatea maximă estimată Acord-cadru” e de 231 de sisteme.

În prezent Armata română mai are în dotare sisteme CA-94 și CA-95 dezvoltate de industria din țară care sunt inclusiv în planul de mobilizare în caz de război. Acestea au la bază modelul sovietic Strela.

CA-94 e sistemul portabil antiaerian iar CA-95 este varianta montată pe patru containere pe un transportor 4x4. Varianta modernizată a complexului antiaerian este denumită CA-95M.

Sistemele au fost omologate, au fost testate în Capu Midia, au fost livrate Armatei Române, 

 

CA-94 și CA-95, în planul de mobilizare al României în caz de război

 

1. Tragere cu... (ca-94_19137900.jpg)

Tragere cu un sistem portabil antiaerian de tip CA-94. Foto: Forțele Terestre Române

DefenseRomania a discutat cu Viorel Manole, directorul Patromil și parte a programelor CA-94 și CA-95 de la vremea respectivă. 

În ceea ce privește modernizările, directorul Patromil spune că industria „a adăugat niște focoase de proximitate pentru că sistemul avea inițial un focos de impact. Acest tip de focos explodează dacă în proximitatea sa identifică un obiect la o distanță de doi metri și jumătate, în cazul în care ratează de puțin ținta”.

Viorel Manole confirmă amuzat că sistemele se află în planul de mobilizare în caz de război, dar admite că Electromecanica Ploiești nu le mai poate livra.

„Sistemele se află în dotarea Statului Major al Forțelor Terestre. E foarte interesant că sunt și în planul de mobilizare al României în caz de război. Conform legii apărării teritoriului pe timp de război, Electromecanica Ploiești trebuie să livreze câteva sute de rachete pe an de tip CA-94 și CA-95. Bineînțeles că nu poate pentru că a dispărut orizontala. Dar dacă se dorește orizontala poate fi recuperată”, a explicat acesta.

După aderarea României la NATO și UE, Armata mai avea în dotare câteva sute de sisteme portabile de tip CA-94. În prezent nu se cunoaște numărul exact.

 

Complexul de rachete antiaeriene CA-94

 

Potrivir Forțelor Terestre Române, caracteristicile tehnico-tactice ale CA-94 sunt următoarele:

- inaltimea tintelor combatute: 50-2300m;

- distanta maximă de tragere: pe tinta "se duce" 4200m si "vine" 2800m;

- viteza tintelor combatute: pe tinta "se duce" cu 260m/s si "vine" cu 150m/s;

- racheta de tipul "trage si uita", cu cap de autodirijare pasiv, termic, urmaritor, cu camp ingust de vedere.

 

CITEȘTE ȘI: Ce sisteme portabile antiaeriene ar putea cumpăra România. Înzestrarea Armatei cu MANPADS aduce o competiție acerbă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel