Într-un interviu acordat BBC-Ucraina, secretarul Consiliului Național de Securitate, avertizează că cei de la Kremlin elaborează planul „B” - propuneri pentru care vor fi pregătite de Viktor Medvedciuk, un politician pro-rus și apropiat al președintelui Vladimir Putin.
„Rusia se confruntă acum cu sarcina de a face față așa-zisei opțiunii coreene. Ei au înțeles deja la Kremlin că nu ne pot captura complet țara, iar acum vor face planul B, când vor face așa-zisa opțiune „a doua Ucraină”, este de părere Danilov.
O ”Republică din stânga Niprului”?
Secretarul Consiliului Național de Securitate a susține că planul a fost propus chiar de Medvedciuk.
Potrivit acestuia, Medvedciuk , împreună cu „experții” pro-ruși din partidul OPZZ (Platforma de opoziție – Pentru viață), vor „ieși cu o propunere pentru crearea a două țări”.
Scopul Rusiei, în opinia sa, este să facă totul în viitorul apropiat pentru a ocupa complet regiunile Donețk și Luhansk, împreună cu coridorul terestru spre Crimeea, și apoi să pună în aplicare această idee de împărțire a Ucrainei.
Într-adevăr, Putin, prin noua ofensivă din estul Ucrainei, pare că încearcă să câștige cât mai mult ”spațiu vital” înspre vest.
Practic, Putin ar pune bazele unui imens conflict înghețat la granița de est a Europei, o adevărată ”Transnistrie pe steroizi”, care ar însemna un spațiu cu resurse importante, ce s-ar întinde din Donbas până la Marea Neagră.
Medvedciuk ar vrea să se întoarcă în Ucraina
În tot acest timp, Viktor Medveciuk acordă interviuri în presa rusă și lasă să se înțeleagă că se va întoarce în Ucraina.
„Obișnuiam să vin la Moscova pe diverse chestiuni. Veneam pentru o zi, ajungeam dimineața, dar plecam seara. Și acum locuiesc la Moscova tot timpul, forțat. Nu am plecat din Ucraina, am fost schimbat”, se plânge Medveciuk, care spune că acuzațiile de trădare care i s-au adus au fost „o durere teribilă pentru familie”.
Crimeea demilitarizată?
Rămâne de văzut dacă Putin va reuși să-și pună în practică planul său privind ruperea Ucrainei sau guvernul Zelenski va găsi resursele pentru a respinge invazia rusă.
În orice caz, privitor la Crimeea, lucrurile par că se îndreaptă mai degrabă către o conservare a situației de fapt. Publicația Politico citează un congresmen democrat, membru al Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, care nu consideră fezabilă o acțiune militară ucraineană în peninsula Crimeea. Totuși, aceasta nu exclude posibilitatea ca guvernul de la Kiev să încerce recuperarea (legitimă, dealtfel) a peninsulei.
Situația relației Crimeea-Ucraina a fost relevată de Subsecretarul de Stat Victoria Nuland: "Indiferent ce vor decide ucrainenii privitor la Crimeea, Ucraina va fi sigură doar cu o peninsulă Crimeea demilitarizată".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News