Planul ascuns din discursul lui Putin trebuie spart rapid. Rusia are un singur obiectiv și nu va mai da înapoi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin, la aniversarea a 80 de ani de la victoria de la Stalingrad. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
Președintele rus Vladimir Putin, la aniversarea a 80 de ani de la victoria de la Stalingrad. Foto: Kremlin

Discursul lui Putin de marți nu a mai însemnat anunțuri privind alte așa-zise operațiuni speciale sau anexări de teritorii, dar ascunde un plan adresat societății ruse: pregătirea și trecerea la economia de război pentru a se apăra de ”Vest”.

Liderul de la Kremlin a apelat la memoria sovietică a cetățenilor ruși rămași în țară și rostogolește tema preferată în timpul Războiului Rece: lupta cu Vestul.

De asemenea, Putin continuă să ”lipească” apărarea din cel De-al Doilea Război Mondial, împotriva Germaniei naziste, de invazia din Ucraina, condusă de un ”regim nazist”, o acuzație de-a dreptul aberantă.

Liderul de la Kremlin nu i-a uitat nici pe cei care luptă într-un război de cucerire în Donbas, comparându-i cu „cei care au făcut-o în Marele Război de Apărare a Patriei”. 

”Stimați cetățeni, trecem împreună prin momente dificile, așa cum am fost educați de marii noștri înaintași. Avem datoria de a lupta pentru a numite lucruri, transmise din generație, în generație. Să ne apărăm unitatea și patria”.

În plus, Putin a promis că ”statul se va ocupa de toate”: pensii pentru veteranii, dar și pentru la familiile celor care au murit în Ucraina (inclusiv ”eroii” de la Bucea sau Irpin).

Potrivit președintelui rus angajații din industria de apărare vor beneficia de o serie de facilități (chirii mai mici decât prețul pieței, înlesniri la cumpărarea locuințelor etc.). 

 

Cine obosește mai repede

 

Putin a înțeles că prelungirea războiului este singura șansă pentru a nu pierde și lucrează acum la creșterea așa-numitei reziliențe.

Evident este vorba de o reziliență în stil sovietic: impusă și controlată de guvern.

Astfel, Rusia se adaptează:

  • sursele de informare sunt controlate 100%, iar propaganda induce ideea că Rusia este atacată,

  • industria e transformată într-un instrument pentru efortul de război,

  • găsește piețe noi de desfacere și noi parteneri (important de văzut care va fi răspunsul Chinei).

Putin știe că nu are nicio șansă în confruntarea directă cu statele occidentale și încearcă să obosească Vestul, profitând inclusiv de comoditatea societăților occidentale, iar primele semne se văd deja: nemulțumiri sociale în Franța, Italia, UK.

Totodată, Moscova vrea să spargă unitatea UE și se folosește de țările care reprezintă o adevărată ”coloană a 5 a” în Uniune. Mai adăugăm și încercările de destabilizare din R. Moldova și avem doar o schiță a războiului hibrid purtat de Rusia în numele ”apărării patriei”.

 

”Rusia este agresorul”

 

În timp ce Putin apelează la sloganuri staliniste, Occidentul încearcă să destructureze ”instituțional” acțiunile Moscovei și își argumentează acțiunile pe baza respectării principiilor fundamentale de drept internațional. 

Suveranitatea (dreptul de a-ți hotărî singur soarta) și dreptul la autoapărare sunt cele două elemente principale pe care Occidentul își clădește sprijinul pentru Ucraina.

Cazul Ucrainei este unul de manual - un popor întreg spune că ”nu vrea cu rușii”, iar tu, Moscova, inventezi realități alternative.

Așa cum arată și Agerpres, ”Preşedintele SUA, Joe Biden, va apăra principiul suveranităţii în discursul pe care urmează să-l pronunţe marţi la Varşovia şi în care îşi va exprima totodată şi sprijinul faţă de Ucraina şi faţă de apărarea flancului estic al NATO”.

La rândul său, secretarul general al NATO a reamintit că Rusia este statul agresor, iar NATO susține dreptul Ucrainei la autoapărare.

Știm ce vrea Putin și știm că nu va renunța, așa că furnizarea masivă de echipamente către militarii ucraineni este fundamentală pentru a împinge Rusia la granițele din 23 februarie 2022 și a putea vorbi de stabilitate la frontiera NATO.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel