Plan pentru ca ucrainenii să „stăpânească” cât mai rapid F-16. Există discuții ca piloți aliați la pensie să antreneze tinerii piloți ucraineni

Ionel Copcea |
Data publicării:
Pilot F-16 Fighting Falcon. Foto: Raytheon
Pilot F-16 Fighting Falcon. Foto: Raytheon

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și o delegație a Congresului SUA, la o întâlnire care a avut loc pe 06 septembrie în Italia, au discutat, printre altele, despre posibila implicare a piloților de avioane F-16 pensionați în țările membre NATO în pregătirea piloților ucraineni. 

Acest lucru a fost anunțat de senatorul republican american, Lindsey Graham, care a fost prezent la această întâlnire.

“Prioritatea conversațiilor noastre a constat în posibilitatea de a folosi mai eficient armele furnizate Kievului de țările occidentale și ridicarea restricțiilor asupra utilizării acestor arme. Am vorbit, de asemenea, despre atragerea piloților de F-16 pensionați în țările NATO, care ar putea antrena piloți de luptă și ar putea ajuta Ucraina să stăpânească avioanele F-16”, a spus Graham, citat de agenția rusă Tass, într-o emisiune a televiziunii ucrainene.

2. Piloți de ... (avioane_f-16_49735900.jpg)

Piloți de F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa Foto: U.S. Air Force.

Anterior, Oksana Savciuk, deputat al Radei Supreme, a informat că autoritățile ucrainene, după ce au primit primele aeronave F-16 de la aliații occidentali, ar putea în viitor să înceapă să invite piloți și tehnicieni străini și să încheie contracte cu aceștia pentru a opera aeronavele de producție americană și pentru a le întreține.

Pe 04 august, Zelenski a confirmat că aliații occidentali au transferat la Kiev primul lot de avioane F-16. Potrivit revistei The Economist, Ucraina a primit 10 astfel de aparate de zbor, iar până la sfârșitul anului 2024 numărul lor va crește la 20.

 

Ucraina speră la 79 de avioane F-16, dar livrările vor dura probabil ani. Rusia spune că F-urile americane nu vor schimba soarta conflictului

 

În total, după cum s-a menționat, autoritățile ucrainene pot conta în cele din urmă pe 79 de astfel de aeronave.

După cum se cunoaște, la sfârșitul lunii august, un avion de tip F-16 a fost distrus în Ucraina, provocând și moartea pilotului.

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că furnizarea de arme noi Kievului, inclusiv de avioane de vânătoare F-16, nu va schimba situația de pe front, ci va duce doar la o prelungire a conflictului.

“Aceste avioane de vânătoare vor arde la fel ca și alte echipamente militare promovate de Occident”, a spus șeful statului rus.

3. Fotografii... (1-f-16_63528900.jpg)

Fotografii furnizate de pilotul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate sub indicativul Phantom / via Vocea Americii Ucraina

Comentariul autorului: În ultimele zile, surse rusești au semnalat faptul că o companie militară privată din SUA, Draken International, a publicat un anunț pe site-ul său pentru recrutarea de piloți pensionați capabili să piloteze avioane de luptă americane F-16, precum și specialiști în întreținerea acestor aeronave.

Între altele, în anunț se subliniază că aceștia vor trebui să lucreze chiar la una dintre bazele aeriene din România. Trebuie precizat însă că informațiile nu sunt confirmate din nicio altă sursă, ci au fost furnizate de surse rusești specializate în dezinformare.

Însă dacă e să ne gândim că la Baza 86 Aeriană Borcea există un centru de pregătire pentru F-16, destinat în viitor și piloților ucraineni, e mai mult decât logic să ne imaginăm că antrenarea ucrainenilor s-ar putea face aici.

Însă PMC-ul american este recunoscut pentru o cooperare strânsă cu instructori francezi, britanici și americani, ceea ce înseamnă că și piloții recrutați pentru avioanele F- 16 ale Ucrainei ar putea proveni, în principal, din cele trei state.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel