Potrivit Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”, lansarea pistolului a avut loc cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu (1821 - 2021), pe data de 28 mai, la sediul muzeului.
Modernizarea pistolului „Pandurul”, care are la bază un pistol israelian, a fost făcută de către cei de la Uzina Mecanică Cugir. Nu vorbim de un pistol nou, ci de o versiune modernizată.
„La ceremonie au participat domnul colonel (r) Daniel Anghel, purtătorul de cuvânt al ministrului apărării naționale și domnul Gelaledin Nezir, consilier onorific al ministrului afacerilor interne.
Din partea inițiatorilor acestui proiect a vorbit domnul Ioan Găucan, președintele Asociației Naționale a Colecționarilor de Arme, explicând care au fost motivele unui astfel de demers. De asemenea, domnul Baity Pera, secretarul general al asociației a prezentat performanțele acestei arme”, precizează Muzeul Militar.
La eveniment, „cei care au realizat prima armă comemorativă de colecție românească, Compania Națională ROMARM prin Uzina Mecanică Cugir, au fost reprezentați de domnul Iulian Cristian Simu, președintele Consiliului de Administrație al ROMARM, care și-a manifestat bucuria de a participa la acest proiect și de a-l vedea realizat”.
Cei de la Muzeul Militar au mai anunțat că „domnul locotenent-colonel Radu Riti, directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a mulțumit realizatorilor acestui demers și a oferit placheta instituției reprezentanților A.N.C.A”.
Astfel, în patrimoniul bogatei „Colecții de Armament alb și de foc” a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” se adaugă Pistolul Semiautomat LP5.2 „Pandur”, cal. 9 mm, md 2021, prima piesă comemorativă de colecție românească, donată de Asociația Națională a Colecționarilor de Arme (A.N.C.A.).
Foto: Pistol semiautomat P5.2 „Pandur”, cal. 99 m, md. 2021. Sursă foto: Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”
„Pandurul”, o variantă modernizată a pistoalelor care se află în dotarea Armatei României
Ioan Gaucan, președintele Asociației Naționale a Colecționarilor de Arme, a explica, potrivit Pro TV; „Nu este o armă nouă, ea se află în dotarea armatei române, dar este modelul îmbunătăţit, model 2021, care a trecut toate testele NATO de acceptare. Este o armă clasică, nu din polimer, plastice, cum sunt acum la modă, este mult mai rezistentă, pentru utilizare militară.”
Pistolul LP 5, de calibru 9mm, sau „Pandurul” este varianta modernă a unei arme fabricate la Cugir încă din 1995, când producătorul român a obţinut patentul celebrei arme israeliene Jericho. De-atunci, pistolul a mai fost modernizat o dată, la sfârşitul anilor 2000. Însă colecţionarii de arme au cerut o variantă modernă care să marcheze 200 de ani de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu.
Primele 200 de pistoale Pandur fabricate la Uzina de Armament de la Cugir au fost gravate cu numele lui Tudor Vladimirescu şi vor ajunge în posesia colecţionarilor de arme, care au şi donat un exemplar muzeului militar din Capitală. Însă un lot mult mai mare, de cel puţin 1.000 de Panduri va intra în dotarea Armatei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News