Piloții ucraineni de F-16 sunt așteptați la 86 Borcea. România a transmis ucrainenilor că antrenarea piloților lor în țara noastră e o chestiune de timp

Darius Muresan |
Data publicării:
Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photo
Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Momentul în care piloți ucraineni vor fi pregătiți la Centrul de F-16 de la Baza 86 Borcea din România e o chestiune de timp. Subiectul a fost abordat de către ministrul Apărării român Angel Tîlvăr și omologul său.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN) către DefenseRomania, ministrul Apărării român a avut o convorbire prin telefon cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. 

Cei doi miniștri au avut un schimb de opinii cu privire la situația de securitate din zona Mării Negre, în condițiile războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Potrivit datelor MApN, România a transmis părții ucrainene disponibilitatea țării noastre de a asigura condițiile pentru ca piloții ucraineni să înceapă pregătirea practică în Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești.

Totodată, „ministrul Umerov a transmis mulțumiri României pentru sprijinul acordat țării sale încă din prima zi a declanșării războiului rus de agresiune, în plan umanitar, diplomatic, de sprijin al exporturilor de cereale, dar și în alte domenii importante”.

1. Ministrul ... (angel-tilvar--rustem-umerov_32359300.jpg)

Ministrul român al Apărării Angel Tîlvăr și Rustem Umerov, ministrul Apărării din Ucraina. Photo source: Angel Tîlvăr

Oficialul ucrainean a transmis, de asemenea, un mesaj de recunoștință cu privire la decizia României de a dona Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot.

Amintim că în luna iunie a acestui an Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care reglementează cadrul financiar pentru suportarea cheltuielilor în vederea ajungerii la Baza 86 Aeriană Borcea a piloților ucraineni de F-16 Fighting Falcon.

Centrul nu putea fi ridicat într-un timp de doar câteva luni fără implicarea directă a aliaților României, în special Olanda, și a producătorului Lockheed Martin, care au asigurat transferul tehnologic în țara noastră. România a pus la dispoziție infrastructura.

Lockheed asigură și instructajul, în timp ce Olanda a trimis la Borcea avioane F-16 pentru antrenarea piloților.

Din sursele interne ale DefenseRomania în prezent la Baza 86 Borcea, la Centrul de pregătire pentru F-16, sunt deja 11 avioane ale Forțelor Regale Aeriene Olandeze.

 

Centrul pregătire pentru piloții de F-16 de F-16 de la 86 Borcea, o mină de aur pentru România

 

3. Avioane de... (avioane-f-16_46695100.jpg)

Avioane de luptă F-16 în timpul unei misiuni de poliție aeriană. Sursa Foto: NATO

Centrul e crucial pentru Forțele Aeriene Române în contextul în care țara noastră a achiziționat 32 de avioane F-16 din Norvegia care au început deja să fie livrate. Până la finalul anului toate cele 32 de avioane vor ajunge în România, formând două noi escadrile.

Trebuie subliniat că locurile pentru sloturile de pregătire a piloților F-16 din celelalte centre e limitat. Cu alte cuvinte e „bătaie” mare iar centrul din țară e o adevărată mină de aur pentru Forțele Aeriene Române.

Încă de la primele informații că primul centru de F-16 din Europa va fi ridicat în țara noastră, oficialii români au anunțat că prioritate vor avea piloții noștri, dar ușa e deschisă și pentru ucraineni.

Ne așteptăm ca în acest an să ajungă și primii piloți ucraineni aici.

Amintim că Ucraina a primit un prim lot de avioane F-16, dar nu a dezvăluit numărul. Potrivit estimărilor e vorba de aproximativ 10 avioane. Din acestea unul a fost din păcate pierdut în timpul unor operațiuni defensive de interceptare a unui atac cu rachete balistice rusești.

Din păcate pilotul ucrainean a decedat. Informația a fost ulterior confirmată de Forțele Aeriene Ucrainene.

Ucrainenii folosesc deja intens F-16 pentru apărarea aeriană, iar acesta este genul de rol în care acest avion de vânătoare excelează mult mai mult decât avioanele de vânătoare sovietice și chiar decât sistemele clasice de rachete sol-aer.

CITEȘTE ȘI: Moment istoric pentru România: Avem oficial primii piloți români de F-16 instruiți în țară. F-urile norvegiene vor veni în „cascadă” anul acesta și anul viitor

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel