Piloții de elicoptere de la Câmpia Turzii au efectuat trageri în Poligonul Capu Midia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Piloții și tehnicienii Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii au executat trageri cu muniție de luptă în Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia.

Publicitate

Mai multe elicoptere IAR 330 Socat și IAR 330M au zburat de la Cluj la Constanța pentru a efectua instruirea la Poligonul de Trageri de la Capu Midia. Misiunea: să doboare mai multe ținte aeriene lansate de la sol de către militarii Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană.

2. -imagine fara descriere- (elicopter_puma_socat_deasupra_apei_98166700.jpg)

Elicopterele au avut misiunea de a doborî cu tunul de bord parașuta luminoasă lansată la circa trei-patru kilometri depărtare, în aer, în largul mării. Tragerea s-a efectuat cu elicopterul zburând la punct fix.

,,Întâi trebuie să localizăm ținta, să o încadrăm, să facem telemetrarea ei, după care calculatorul elicopterului își face calculele balistice de tragere și dacă toate aceste elemente sunt în regulă, atunci apăsăm trigerul și începem să tragem”, a declarat căpitanul George Luis Leonard Mitrică (foto jos), pilot șef în cadrul patrulei I a Escadrilei 713 din Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

3. -imagine fara descriere- (pilot_capitan_luis_leonard_mitrica_76448900.jpg)

,,Tragerile aer-aer sunt o misiune complexă și necesită implicarea multor oameni, de la mecanici de sol care pregătesc aeronava și muniția, până la noi, echipajul, doi piloți și tehnic de bord. E nevoie de o coordonare foarte precisă pentru că este un antrenament complex care diferă foarte mult de tragerile aer-sol. Reperele în aer sunt mult mai puține față de cele de la sol, contrastul nu ne ajută foarte mult, de aceea este un grad de dificultate mai ridicat și necesită foarte multe antrenamente”, a declarat căpitanul Alexandra Pintilei (foto jos), pilot șef în cadrul aceleiași escadrile.

4. -imagine fara descriere- (pilot_capitan_alexandra_pintilei_52624100.jpg)

"Pentru ca misiunea să fie îndeplinită ca la carte, în tot acest angrenaj al echipei este nelipsit armurierul. George Ciprian Curaliu este unul dintre cei mai experimentați militari din branșa sa. Activează din anul 1997 în Baza 71 Aeriană, cu o scurtă escală la baza aeriană din Bacău. Spune că pentru el fiecare zi este un nou început, că își face meseria cu multă pasiune. Ca și acum, de fiecare dată când are o misiune, verifică instalația care execută tragerea, pregătește muniția și când primește ordinul, înarmează elicopterul. Și nu o face singur. ,,Totdeuna lucrăm doi oameni la această operațiune. O pereche de ochi în plus înseamnă dublă siguranță, pentru că siguranța echipajului și a zborului sunt extrem de importante”, ne mărturisește acesta. Tot de siguranță, de data asta a tragerilor supravegheate de la sol, se ocupă și plutonierul Mihai Gârțu, angajat al Poligonului Complex de Trageri. Este cel care, cu ajutorul mijloacelor de observare, urmărește evoluția țintei și face aprecierea tragerii: „Piloții și-au atins obiectivul, iar eu, efectiv, am urmărit dacă proiectilele au fost grupate în jurul țintei”, spune plutonierul. Din 2018, el este încadrat în Poligonul Capu Midia și, alături de  alți colegi, se ocupă de evaluarea unităților care sunt prezente la antrenamente", se arată într-un comunicat al Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană.

Citește și: Trageri reale asupra unor ținte aeriene și terestre cu sistemul Gepard. Militarii români au fost evaluați (Foto)

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel